Profitabil si fara bani - drama antreprenorului roman

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 08:30
3123 citiri
Profitabil si fara bani - drama antreprenorului roman

Orice antreprenor a avut insomnii macar o data inainte de ziua de salarii. Sau atunci cand trebuia sa ramburseze o rata la banca, ori sa onoreze cecuri sau bilete la ordin scadente la plata si banii se incapatanau sa nu intre pe cont. Altfel spus, orice antreprenor a invatat 'pe propria piele' ce inseamna fluxurile de numerar sau in engleza, cash flow-ul. Este de altfel si motivul pentru care o situatie financiara cu exact aceasta denumire este intocmita, la fel cum exista bilantul sau contul de profit si pierdere.

Chiar daca antreprenorul nostru nu stie poate cum se calculeaza cu exactitate un cash flow, viata companiei lui - si somnul lui, de multe ori - este legata de felul cum banii intra si ies din conturi. Cu toate acestea, de multe ori contabilul firmei - fie el angajat sau o companie externa specializata - ii spune ca are de platit taxe catre bugetele statului, iar unele dintre aceste taxe sunt generate de 'profit'. Uneori, insomnia antreprenorului poate fi legata chiar de sumele care trebuie platite catre buget (TVA, impozite pe salarii, impozit pe profit, etc), dar pentru care nu exista resurse.

In mod curios, caci firma este profitabila, iar managerul nostru stie perfect ca produsele pe care le vinde costa mai putin decat pretul de vanzare si ii asigura o marja decenta (care depinde de industria respectiva, de activitatea firmei si priceperea antreprenorului) de castig... si totusi conturile firmei sunt goale mai mereu! Evident, nu vorbim aici despre acei 'antreprenori' care confunda conturile firmei cu surse de bani pentru nevoile personale - terenuri, vile si masini de lux - ci despre antreprenorii onesti care fac afaceri corecte si nu inteleg cum de nu o scot la capat conform principiului capitalist 'cine munceste, are'.

Explicatia sta de multe ori tocmai in diferenta dintre contul de profit si pierderi si situatia fluxurilor de numerar: ceea ce 'vinzi' pe hartie nu reprezinta bani in cont, decat atunci cand - si daca - sumele respective sunt incasate; in timp ce cheltuielile - TVA, taxe la stat, salarii, investitii, rate la banci - nu prea asteapta ca incasarile 'scriptice' sa se transforme in bani pe cont. Daca intre momentul vanzarii produselor proprii si cel al incasarii in cash a contravalorii lor trec cateva luni bune, firma va avea probleme de lichiditati, care pot fi rezolvate doar prin imprumuturi bancare sau bani adusi de acasa de antreprenor...

Asadar, este esential pentru manageri sa realizeze rapoarte Cash Flow sau sa apeleze la servicii specializate care sa intocmeasca astfel de situatii, astfel incat acestia sa inteleaga simplu si rapid de unde vin banii in firma lor si cum se cheltuiesc, deci implicit care sunt nevoile de finantare ale companiilor. De asemenea, cu ajutorul unui simulator de vanzari, antreprenorii pot realiza online un cash flow care sa le arate ce nevoi financiare va avea firma in functie de vanzarile estimate, costurile de productie si industria din care face parte. Cu aceste instrumente la indemana, insomniile antreprenorilor vor fi mai rare, iar surprizele din ziua de plata a salariilor se vor reduce!

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#romania antreprenori, #firma numerar, #risco firme, #cabat analist , #Profit