Profitul Petrom s-a dublat in primele noua luni

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 09:15
1490 citiri
Profitul Petrom s-a dublat in primele noua luni

Profitul net al Grupului Petrom s-a dublat in primele noua luni, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), iar vanzarile au avansat cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului si optimizarii activitatii operationale.

Rezultatele sunt neauditate si prezinta rezultatele consolidate ale Grupului Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in primele noua luni cu 87%, la 3,754 miliarde lei (892,6 milioane euro), de la 2,012 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

In trimestrul al treilea, grupul a obtinut un profit de 1,1 miliarde de lei, de la pierderi de 116 milioane lei in perioada de referinta din anul precedent, iar vanzarile au crescut cu 23,6%, la 5,9 miliarde lei, de la 4,8 miliarde de lei in perioada iulie-septembrie din 2010.

"In al treilea trimestru am continuat sa beneficiem de mediul favorabil al pretului la titei precum si de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor si de imbunatatire a performantei operationale. Productia totala de hidrocarburi a Grupului a crescut usor fata de trimestrul trei al anului trecut. Reluarea cresterii in mai multe sectoare economice din Romania a impulsionat vanzarile noastre de carburanti si gaze. Cu toate acestea, pretul ridicat al titeiului a afectat, in continuare, marjele din segmentul vanzarilor cu amanuntul, in special, dar si marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru titei", a declarat intr-un comunicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Pretul titeiului Ural a fost cu 45% mai mare in primele noua luni din acest an, fata de aceeasi perioada din 2010.

Petrom se va concentra in continuare pe centrala Brazi, care ar putea sa fie disponibila pentru inceperea operarii comerciale spre sfarsitul trimestrului patru, potrivit Marianei Gheorghe.

Castigul financiar net din trimestrul trei a fost de 57 milioane lei, fata de nivelul negativ de 455 milioane lei din aceeasi perioada din 2010, in principal datorita dobanzilor mai mici, in timp ce in trimestrul similar din anul precedent au fost inregistrate pierderi din diferente de curs de schimb.

In schimb, in primele noua luni rezultatul financiar net a ramas negativ, de 226 milioane lei (53,7 milioane euro), dar cu 26% mai redus decat pierderile de 308 milioane lei din anul precedent, datorita influentei pozitive a scaderii cheltuielilor cu dobanda, contrabalansata partial de pierderile din diferentele de curs de schimb, ca efect al deprecierii dolarului in fata leului.

Investitiile grupului in primele noua luni au scazut usor, cu 2%, la 2,93 miliarde de lei (aproape 697 milioane euro). In trimestrul trei, investitiile au crescut insa cu 26%, la 1,25 miliarde de lei.

Datoriile nete ale Grupului Petrom au scazut cu 36% in primele noua luni, la 2,16 miliarde lei, de la 3,37 miliarde lei la finalul anului trecut.

In Explorare si Productie (E&P), EBIT excluzand elementele speciale a fost 3,884 miliarde lei (923,5 milioane euro), cu 42% mai mare comparativ cu primele noua luni din anul trecut, in special datorita cresterii preturilor la titei, a deprecierii ratei de schimb leu/dolar si a costurilor de productie mai scazute, contrabalansate partial de impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind pretul la titei.

Rata medie de schimb leu/dolar in primele noua luni din acest an, de 2,991 lei/dolar, a fost cu 6% sub media din perioada similara a anului trecut, de 3,189 lei/dolar.

Vanzarile de pe acest segment au crescut cu 23%, la 8,764 miliarde lei (2,083 miliarde euro).

Productia de titei si gaze a Grupului, de 186.000 bep/zi (baril echivalent petrol/zi) a crescut cu 1% fata de primele noua luni ale anului trecut.

Productia de titei, gaze si condensat a Grupului a ajuns la 50,69 milioane bep, mai mare cu 1% comparativ cu perioada similara din 2010, datorita cresterii productiei in Kazahstan.

In Romania, productia totala de titei, gaze si condensat din Romania a ajuns la 47,44 milioane bep, la aproximativ acelasi nivel ca in primele noua luni de anul trecut. Productia de titei a fost de 21,99 milioane barili, cu 2% mai redusa decat nivelul inregistrat in perioada similara din 2010, din cauza declinului natural care nu a fost compensat integral de sondele noi forate si de programul de reparatii capitale.

Productia de gaze a ajuns la 25,45 mililioane barili echivalent petrol, in crestere cu 2%, fiind influentata pozitiv de contributia noilor sonde de gaze si de programul de reparatii capitale.

Productia de titei si gaze din Kazahstan a inregistrat 3,26 mililioane bep, crescand cu 24% comparativ cu perioada similara a anului trecut, datorita campaniilor de reparatii capitale si interventii in zacamintele TOC si punerii treptate in productie a zacamantului Komsomolskoe.

In activitatea de Gaze si Energie (G&E) Petrom a consemnat vanzari de 2,443 miliarde lei (581 milioane euro), in crestere cu 23%, iar profitul EBIT excluzand elementele speciale a fost de 36 milioane lei (8,5 milioane euro). In aceeasi perioada a anului trecut, Grupul a inregistrat pierderi de 20 milioane lei din primele noua luni ale anului 2010, in special datorita reducerii provizioanelor pentru creante neincasate.

Totusi, activitatea de gaze a fost afectata de majorarea costurilor cu achizitia gazelor naturale, cauzata de cresterea cotei de import si a preturilor de import precum si efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui cos de gaze domestice si de import pentru consumul intern, non-tehnologic, ce include centrala electrica de la Brazi, potrivit companiei.

Vanzarile consolidate de gaze au crescut cu 9%, la 3,537 miliarde metri cubi.

La sfarsitul lunii septembrie, volumul total de gaze detinut de Petrom in depozitele subterane a fost 623 milioane metri cubi, fata de 709 milioane etri cubi la finalul lunii septembrie 2010.

In Rafinare si Marketing (R&M), EBIT CCA excluzand elementele speciale a fost 90 milioane lei (21,4 milioane euro), cu 30% sub nivelul de 129 milioane lei din primele noua luni ale precedentului exercitiu financiar.

Compania explica aceasta scadere prin imbunatatirea costurilor si a performantei operationale a fost contrabalansata de cresterea costurilor cu consumul de titei, ca urmare a pretului mai mare la titei, si prin scaderea volumului de vanzari in marketing si prin presiunea "sporita" asupra marjelor.

La finalul lunii septembrie, numarul total de statii de distributie era de 795 la nivelul Grupului, cu sapte unitati mai putine fata de sfarsitul trimestrului trei de anul trecut, in principal ca urmare a optimizarii retelei de benzinarii din Republica Moldova si Bulgaria.

Grupul avea la finalul lunii septembrie 23.463 de angajati, cu 1.199 mai putini fata de sfarsitul anului trecut. In trimestrul trei, numarul angajatilor a scazut cu 230 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#Petrom cifra afaceri, #profit Petrom 2011 , #Profit