Se anunta profituri mai mici pentru companiile europene in 2012

Luni, 20 August 2012, ora 11:09
1109 citiri
Se anunta profituri mai mici pentru companiile europene in 2012

Profitul pe actiune (EPS) al unor companii din Europa a inregistrat o evolutie negativa in cel de-al doilea trimestru al acestui an, astfel ca analistii si-au redus pronuntat estimarile pentru restul anului.

48% dintre companiile listate la indicele Stoxx 600, care reflecta evolutia celor mai importante companii listate pe marile burse din Europa, au raportat venituri mai mici decat castigurile trimestriale anticipate, potrivit datelor de la Thomson Reuters, citate de Financial Times (FT).

"Mesajul este inca pesimist", a declarat Karen Olney, strateg de capitaluri proprii la UBS.

Restul de 47% companii pot confirma aceste estimari, in timp ce 5% au raportat estimari in conformitate cu consensul.

Acest lucru este in contrast puternic cu SUA, unde aproape trei sferturi din companii au confirmat estimarile in al doilea trimestru.

Estimarile consensuale privind profitul pe actiune (EPS) in acest an in Europa au scazut de la o crestere de 8% in luna ianuarie la un declin de 1%.

Pe parcursul ultimelor doua luni, ritmul retrogradarilor s-a accelerat in contextul in care criza datoriilor din zona euro si-a pus amprenta asupra cresterii economice in regiune.

Þarile de la periferia zonei euro au asistat la cele mai drastice reduceri ale estimarilor corporative. In Italia, estimarile din sectoare de companii pentru trimestrul urmator au scazut cu 12%, in timp ce prognozele pentru companii spaniole au fost revizuite in jos cu peste 22%.

Estimarile consensuale pentru companii germane au fost reduse cu 7%, iar pentru companii finlandeze cu 22%, in frunte cu Nokia in mare parte, cea mai mare companie finlandeza.

Mislav Matejka, strateg de capitaluri proprii la JPMorgan, se asteapta la scaderi in continuare in acest an. "Este evident ca anul viitor devine problematic", a afirmat Matejka. JPMorgan a prognozat o scadere de 5% in acest an in EPS.

Graham Secker de la Morgan Stanley a fost de acord si a avertizat ca estimarile consensuale de crestere EPS de 12% in 2013 vor trebui revizuite. "Estimarile pentru 2013 sunt prea mari - aici se afla marea anomalie", a spus Secker. "Este nevoie de o imbunatatire solida a cresterii PIB-ul global pentru a realiza acest lucru", a adaugat el. Morgan Stanley se asteapta la o crestere a EPS de 2% in 2013.

Andrew Lapthorne, strateg la SocGen, a afirmat ca prefera sa se uite la perspectivele de crestere a profitului in intreaga Europa corporativa, la fel de sumbre din punctul sau de vedere. "Este foarte dificil sa vezi de unde va veni catalizatorul pentru a opri decelerarea", a spus el.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#profit companii Europa 2012, #estimari profit companii Europa, #companii profit pe actiune, #evolutie EPS 2012 , #Profit