Secretul unui profit istoric

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 09:16
1381 citiri
Secretul unui profit istoric

In 2008, sistemul financiar se prabusea, iar milioane de oameni de afaceri isi pierdeau miliardele investite. Totusi, o persoana a reusit sa obtina un profit istoric mizand tocmai impotriva celor care au provocat criza.

Un fond de investitii din New York, condus de John Paulson, a castigat 20 de miliarde de dolari intre 2007 si 2009 dupa ce a pariat impotriva pietei imobiliare si a marilor companii financiare, potrivit  Wall Street Journal.

Partea lui Paulson a fost de patru miliarde de dolari, adica peste 10 milioane de dolari pe zi.

Profitul lui se datoreaza investitiilor in valoare de un miliard de dolari pe care le-a facut in 2006 cand, fiind convins ca piata imobiliara se va prabusi, a cumparat asigurari pentru investitiile riscante in ipoteci.

Cand previziunile lui s-au adeverit, valoarea asigurarilor a explodat. Unul dintre fondurile gestionate de el a crescut cu 500% in numai un an, dar in 2008 si-a dat din nou seama ce urma sa se intample si a pariat ca pretul actiunilor va scadea. Astfel, Paulson a obtinut profit si cand marile companii s-au prabusit.

Succesul lui John Paulson si al altor investitori dezavantajati si subestimati i-a invatat ceva pe cei care vor sa se intreaca cu marii jucatori de pe piata financiara, iar modul in care au actionat reprezinta cateva lectii de afaceri.

Analizele expertilor ar trebui privite cu scepticism


In primul rand, investitorii au invatat ca nu trebuie sa se bazeze pe asa-zisii experti. Foarte multi dintre ei au pierdut sume importante in 2007 si 2008 cand bursele s-au prabusit, iar balonul pietei imobiliare s-a spart. Cel mai mult au pierdut atunci bancile comerciale si de investitii care aveau instrumente financiare garantate prin ipoteci.

Acest gen de investitii garantate cu ipoteci au fost create tocmai de banci si gandite de analistii lor care le promiteau siguranta. Asta inseamna ca atunci cand marii jucatori de pe piata financiara se lauda si promoveaza un produs, scepticismul e cea mai sanatoasa reactie.

Acelasi gen de experti mai spun si ca pietele financiare au devenit mai eficiente. Totusi, problemele care au aparut in diferite domenii de investitii, cum ar fi cel imobiliar, energetic, tehnologic sau al valutelor asiatice, arata ca pietele financiare sunt tot mai greu de anticipat.

Cea mai mare problema este ca toti investitorii urmaresc aceleasi emisiuni de afaceri si citesc aceleasi ziare financiare. Concluzia este ca toti au aceeasi strategie in caz de criza, iar lectia invatata de la Paulson este ca oamenii de afaceri au nevoie de un plan propriu.

O alta mare greseala pe care o fac cei mai multi investitori este ca urmaresc evolutia cotatiilor de pe bursa, dar nu stiu ce inseamna de fapt cand acestea cresc sau coboara. Primele semne ale crizei in care ne aflam au aparut in domenii complicate, cum ar fi piata de ipoteci subprime.

In acest caz, succesul lui Paulson arata ca pietele care se bazeaza pe datorii sunt mai usor de anticipat decat cele care depind de actiuni.

Analistii nu au prins vremuri grele pana acum


Noile domenii de investitii pot fi necunoscute, asa ca autoeducarea este necesara. Paulson si partenerii lui nu aveau experienta si nici cunostinte despre asigurarile pentru credite din care au castigat o mare parte din bani, dar si-au rezervat un timp pentru a le intelege inainte sa investeasca in ele.

Aceleasi asigurari pentru credite nu au avut succes inainte de declansarea crizei si pentru ca erau foarte ieftine. Chiar daca unii investitori au prevazut ce urma sa se intample si isi faceau griji, nu au actionat in niciun fel si au ignorat varianta plasei de siguranta pe care le-ar fi oferit-o asigurarea. Lectia data de John Paulson spune ca subestimarea este gresita.

Si experienta este importanta. Cei mai importanti castigatori ai crizei au fost considerati de multi prea batrani, dar acest lucru arata de fapt ca au mai trecut prin situatii similare. In acelasi timp, bancherii si analistii care sunt ascultati au trait pana acum numai vremuri bune.

De asemenea, succesul lui Paulson arata ca nimeni nu trebuie sa aiba o singura dragoste cand vine vorba de investitii. La inceputul anului 2009, el a investit in bancile si marile companii financiare cu care se razboia in 2008 dupa ce a vazut ca acestea si-au imbunatatit rezultatele. Astfel a continuat sa aiba profit.

De asemenea, Paulson a aratat ca oricat de sigura ar fi o investitie, nimeni nu trebuie sa riste prea mult in ea. La inceputul anului 2006, expertii incepusera deja sa atraga atentia ca preturile de pe piata imobiliara sunt prea mari, iar Paulson s-a pregatit sa profite din acest lucru. La cateva luni dupa ce si-a inceput demersurile, piata imobiliara din SUA s-a prabusit.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#profit, #miliarde, #sistem, #financiar , #Profit