STARTUP: Plantatia de pepeni verzi, o afacere pe gustul intregii familii

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:35
27829 citiri
STARTUP: Plantatia de pepeni verzi, o afacere pe gustul intregii familii

Plantatia de pepeni verzi poate deveni cu succes o afacere de familie pentru fermierii care muncesc cu spor vara, ca sa-si poata face car iarna. Cei interesati au multe exemple de fermieri care au reusit sa transforme pepenele verde (lubenita) in brand national. Este nevoie de o investitie initiala medie, munca multa si vreme buna ca sa faci profit dintr-o cultura de lubenita.

In orasul Dabuleni, din Dolj se cultiva anual in jur de 2.000 de hectare de pepeni. Au aparut si concurenti cu pretentii, declansandu-se un adevarat "Razboi al lubenitelor". este vorba de Gottlob, localitate din Timis care castiga teren prin campania de marketing la care lucreaza autoritatile locale.

"Toti producatorii din Gottlob poarta un tricou cu inscriptia localitatii atunci cand isi vand marfa in Bucuresti. Pe spate au scris: "Acest produs provoaca dependenta", spune cu mandrie Dumbrava Nicolino Sebastian, referent la primaria din Gottlob.

Totusi, nu este atat de usor sa faci profit dintr-o astfel de cultura: este nevoie de investitii si multa munca.

"Necesita foarte multe investitii. Nu este atat de usor si factura creste de la an la an. Iar, intr-un an este productie mare, dar poate in al doilea iesi pe pierdere. In plus, la noi ziua de munca incepe la 6 dimineata si se termina seara tarziu", spune un productor local din Gottlob.

Business24 va prezinta un plan de afaceri pentru o cultura de pepeni verzi:

Investitia initiala

In cazul culturii de pepeni verzi, exista mai multe etape pe care agricultorul trebui sa le urmareasca daca vrea o productie buna: pregatirea terenului, plantarea rasadurilor si lucrarile de intretinere.

Pregatirea terenului - Care sunt lucrarile si materialele de care are nevoie un fermier:

- 5-10 tone/ha gunoi + 300 kg/ha superfosfat + 100 kg/ha sulfat de potasiu - toamna;

- aratura la 25-30 cm - toamna;

- 100 kg/ha Azotat de amoniu - primavara;

- cu 8-10 zile inainte de semanat se face erbicidarea.

Pentru aceasta etapa, un fermier ar trebui sa aloce in jur de 1.800 - 2.000 de lei pe hectar. In aceasta suma sunt incluse atat lucrarile mecanice, cat si costurile ingrasamintelor.

Cost total mediu: 1.800- 2.000 de lei adica 410 euro

Plantarea - Se poate face prin samanta sau rasaduri. La acestea din urma, recolta se obtine cu cateva saptamani mai devreme.

Pretul unui fir de rasad ajunge si la 0,55 de euro, iar pentru un hectar de teren este nevoie de 3.000 de fire.

"Este un rasad mai special pe radacina de dovleac, dar nu este dovleac, este lufa", a explicat pentru Business24 un fermier din Gottlob.

Si fermierii din Dabuleni spun ca importa rasadurile din Grecia si nu dau pe ele mai putin de 0,50 de euro firul. Prin urmare, rasadurile costa pentru un hectar de teren in jur de 1.500-1.600 de euro adica 6.600 - 7.000 de lei.

Se adauga si costul foliei de protectie pe care o folosesc cei mai multi producatori de lubenita, utilizata pentru a proteja solul de inundatii sau pentru a stopa cresterea buruienilor. Folia costa in jur de 2.000 de lei la hectar.

Cost total mediu: 6.600 +2.000 = 8.600 de lei adica 1.954 de euro

Lucrarile de intretinere - Dupa plantarea, fermierii trebuie sa aloce bani si pentru lucrarile de intretinere. Pentru un hectar de pepeni sunt necesare:

- 2-3 prasile mecanice si manuale;

- raritul culturi in faza de 2-3 frunze;

- fertilizatul suplimentar in perioada infloritului;

- 2-3 udari in perioada secetoasa cu 300-400 metri cubi apa la hectar.

Investitie totala pentru un hectar de teren: 13.000 de lei adica 3.000 de euro.

"Investitia pe care o fac pentru a cultiva un hectar de lubenita este de 3.000 de euro adica in jur de 13.000 de lei", a spus un fermier care cultiva pepeni pe 5 hectare de teren in Gottlob.

Productia estimata

La un hectar de teren, productia medie estimata este de 40 de tone de pepeni. Totusi, trebuie luat in calcul faptul ca ea poate difere in functie de conditiile meteo. Spre exemplu, in acest an productorii estimeaza o recolta de 20 de tone la hectar.

Venituri estimate - Calculat la un pret mediu de 0,5 - 0,6 lei pe kg de pepene (in conditiile in care la inceputul verii un kg ar putea costa 1 leu, iar spre finalul verii ajunge la 0,3 bani), un fermier obtine 10.000 - 20.000 de lei adica 2.200 - 4.500 de euro.

Rata de profitabilitate pentru o cultura de un hectar de pepeni:

- Investitia initiala: 13.000 de lei adica 3.000 de euro

- Productia medie estimata : 40 de tone

- Pret mediu pentru un kg de pepene: 0,5 - 0,6 lei

- Venituri medii estimate, la hectar: 20.000 de lei adica 4.000-4.500 de euro, in functie de costurile implicate de transport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#start up agricultura, #plantatie lubenita, #plantatie pepene verde, #cultura pepene, #cultura lubenita , #Profit