Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Yenul tare si preferinta pentru masinile mici scad estimarile de profit ale Honda

Yenul tare si preferinta pentru masinile mici scad estimarile de profit ale Honda
Honda Motor Co a estimat o scadere surpriza cu 3% a profitului de anul acesta, cauzata de aprecierea previzibila a yenului, de pretul ridicat al materiilor prime si de preferinta pentru automobilele citadine, care aduc marje de profit mai mici, relateaza Reuters.

Chiar tinand cont de conservatorismul producatorilor japonezi de automobile, analistii au afirmat ca estimarea este extrem de pesimista, avand in vedere ca Honda prognozase vanzari in crestere cu 7,7% pana la o cifra record de 3,935 de milioane de unitati.

Compania Honda, care anul trecut a urcat pe locul al doilea in topul producatorilor japonezi de automobile in locul celor de la Nissan Motors, a declarat ca vanzarile sale vor continua sa creasca peste tot in lume cu exceptia Japoniei, in special pe seama vanzarilor modelelor CR-V, Fitsu Compact si Sedan Accord.

Honda a estimat, pentru anul financiar care se termina in martie 2008, un profit net de 575 de miliarde de yeni (4,86 miliarde dolari), cu mult sub estimarile pietei, de 641 de miliarde de yeni. Profitul operational ar urma sa fie de 770 miliarde yeni, cu 9,6% mai mic decat in anul anterior.

Estimarile celor de la Honda se bazeaza pe rata de schimb probabila de 115 yeni/dolar, mai putin favorabila decat cea 117 yeni/dolar din perioada 2006-2007. Compania se asteapta ca moneda euro sa se deprecieze cu un yen pana la 150 de yeni.

Honda a declarat ca un yen mai puternic ar reduce profitul operational cu 81,2 miliarde de yeni.

Marja operationala a Honda ar scadea la 6,6% de la 7,7%, valoarea avuta in perioada 2006-2007, deoarece compania castiga mai putini bani din vanzarea fiecarui automobil, ca urmare a popularitatii modelelor mai mici si mai ieftine precum Fit ori Jazz subcompact.

Honda si alti producatori de automobile au fost nevoiti sa ofere stimulente pentru cresterea vanzarilor de vehicule mai mari, din cauza cererii puternice de modele cu consum redus.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 764 ori