Interesul retailerilor pentru Romania se mentine: Cum se pregatesc pentru sarbatorile de iarna

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:50
2099 citiri
Interesul retailerilor pentru Romania se mentine: Cum se pregatesc pentru sarbatorile de iarna
Piata de retail din Romania se extinde

Retailerii continua sa-si extinda retelele de magazine din Romania, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, care este cea mai buna perioada pentru cumparaturi, pe o piata unde preturile terenurilor se mentin la un nivel bun pentru investitii.

In acelasi timp, cheltuielile de consum pe locuitor sunt prognozate sa creasca cu 23% pana in 2017, conform unui studiu realizat de cei de la Business Monitor International, fata de media regionala de 39%. Piata alimentelor din Romania va ajunge, conform estimarilor BMI, la 13,13 miliarde de dolari.

In aceste conditii, toti mai multi retaileri implicati in segmentul alimentar continua sa investeasca in noi magazine.

Mega Image mai deschide inca cinci magazine pana la finalul lui octombrie

Mega Image va mai deschide inca cinci unitati pana la finalul lunii octombrie, dupa ce a mai adaugat inca trei magazine in lantul sau, care numara acum 256 de locatii.

Mega Image, cea mai mare retea, parte a grupului belgian Delhaize, este cea mai mare retea de supermarketuri din Romania.

La randul lor, cei de la Profi au mai adaugat o noua unitate in lantul de magazine, care numara in prezent 180 de magazine.

Pentru 2013, Profi are ca obiectiv ca numarul de magazine sa se apropie de pragul de 200 de unitati in tara, dispunand de resursele necesare, iar procesul de extindere va continua si in anii urmatori, reteaua urmand sa ajunga la 300 de unitati. Intr-un magazin, investitiile facute de Profi se ridica la cateva sute de mii de euro. La sfarsitul anului 2012, reteaua companiei avea 149 de magazine.

Profi este al doilea mare retailer din Romania, cu magazine deschise in 95 de localitati din 36 de judete, numarand peste 4500 de angajati.

Si cei de la Lidl au in plan extinderea retelei din Romania, avand in plan ca pana la finele anului sa ajunga la aproape 170 de magazine. De la inceputul anului, Lidl Romania a deschis noua magazine pana la jumatatea lunii septembrie.

"Lidl va continua planurile de expansiune in Romania, creand, totodata, noi locuri de munca la nivel national. Toate orasele sunt de interes pentru noi, insa ne concentram cu precadere asupra celor cu peste 30.000 de locuitori", au declarat pentru Business24 reprezentantii Lidl.

Kaufland isi consolideaza pozitia in topul hipermaketurilor

Grupul german Kaufland, cu afaceri de aproape 1,5 miliarde de euro in Romania, unde are aproape 90 de magazine, se arata interesat si de cartierul Bucurestii Noi, unde a cumparat teren de la fabrici de confectii Beta Impex.

Retailerul german Kaufland a investit in Romania peste un miliard de euro, primul magazin din Romania fiind deschis in 2005, iar in prezent, compania are in plan extinderea retelei de hypermarketurui in acest an pana la 90 de magazine.

In Bucuresti, Kaufland are patru magazine, urmand sa deschida doua noi locatii pana la sfarsitul anului, unul in cartierul Pantelimon, celalalt pe Valea Cascadelor, in cartierul Militari.

Billa a ajuns la 75 de magazine in Romania, Carrefour, la 135

Billa a inaugurat inca doua unitati in Romania, lantul sau ajungand la 75 de unitati, continuand strategia de expansiune a companiei.

Billa este prezenta pe piata din Romania din februarie 1999 cand a deschis primul supermarket din Bucuresti, fiind unul dintre cei mai importanti anagajatori din Romania, cu peste 3.500 de locuri de munca in intreaga tara.

Billa este parte a REWE International, care opereaza si retelele Merkur, Bipa, Penny si Adeg.

La randul lor, Penny Market are 138 de locatii in reteau de magazine, ultimul fiind deschis in aceasta vara.

Carrefour a deschis, in octombrie, al treilea supermarket din Iasi, ridicand numarul total de magazine in acest format la 71.

In Romania, Grupul Carrefour are 135 magazine dintre care 24 hipermarket-uri "Carrefour", 71 supermarket-uri "Market", 39 magazine de proximitate "Express" si, recent, a intrat si pe piata comertului online.

La randul lor, cora Romania a deschis un hipermarket in in Centrul Comercial Afi Palace Ploiesti, in care a investit 6,1 milioane de euro.

cora Romania are in prezent doisprezece magazine, atat in centre comerciale proprii, cat si in spatii inchiriate, dintre care patru la Bucuresti si opt in provincie, la Ploiesti, Cluj Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin, Constanta si Bacau.

Investitii in renovare si reamenajare

Immobiliare Grande Distribuzione (IGD), companie italiana care detine centrele Winmarkt, va investi cinci milioane de euro din fonduri proprii pentru renovarea retelei sale din Romania pana la sfarsitul anului.

Aceasta investitie face parte dintr-un plan de expansiune in valoare de 12,5 milioane de euro, care se desfasoara in perioada 2012-2015.

IGD detine 15 centre comerciale Winmarkt localizate in 13 orase din Romania, cu o suprafata totala de peste 88.000 de metri patrati, cu o rata medie de ocupare de 85%.

Selgros a inceput un proces de reamenajare a magazinelor sale, urmand sa aduca pe piata un concept nou de design. Noul format a fost deja introdus cu succes in Germania si Polonia si presupune o structura mai prietenoasa si o expunere a produselor mai accesibila pentru clienti.

Selgros Cash&Carry, parte din grupul elvetian TransGourmet, a deschis 19 magazine in Romania incepand cu anul 2001.

Extindere de retele si in sectoare non-alimentare

Si retaileri provenind din alte segmente decat cel alimentar isi extind lanturile de magazine, in conditiile in care piata "mall-urilor" din Romania "creste", urmand sa fie inaugurat Promenada Floreasca , dupa ce la Ploiesti a fost deschis AFI Palace, iar fondul sud-african de investitii NEPI, care a ajuns la un portofoliu de centre comerciale de peste 200.000 mp pe piata locala, vrea sa inceapa lucrarile la inca trei proiecte de retail.

Astfel, ECCO, retailerul danez de incaltaminte si accesorii, deschide cel al saptelea magazin din Bucuresti si cel de-al 15-lea la nivel national, noua locatie fiind amplasata in Promenada Mall Bucuresti.

Cu o investitie de 100.000 de euro, noul magazin ECCO este cea de-a doua locatie deschisa in acest an, dupa Outlet-ul inaugurat in august 2013 in Cluj Napoca, urmand ca in noiembrie 2013 sa fie deschis primul magazin ECCO din Brasov.

In prezent, ECCO detine magazine in Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara, in curand si in Brasov, precum si un magazin online.

La randul lor, cei de la IL PASSO, retaileri autohton de pantofi si accesorii, a deschis al 14-lea magazin din tara si al saselea din capitala, in care a investiti peste 130.000 de euro, fiind amplasat tot in Promenada.

In ultimele 20 de luni, IL PASSO a deschis cinci unitati, patru dintre acestea fiind in mall-uri inaugurate in Romania in ultimii doi ani (Palas Mall Iasi, Electroputere Park Craiova, AFI Palace Ploiesti si Promenada Mall).

Un nou magazin de IT&C, electronice si electrocasnice a fost desschis de Flanco Retail, in complexul AFI Palace Ploiesti, investitiile ridicandu-se la 600.000 de euro.

Flanco este retailer autohton de produse IT&C, electronice si electrocasnice cu 900 de angajati intr-o retea de 79 de magazine, aflate in 50 de orase.

Pentru integul an, Flanco are ca obiectiv sa ajunga la 82 de unitati in reteaua sa de retail. Flanco a inregistrat la sfarsitul anului 2012 o cifra de afaceri de 137 de milioane de euro si detine o cota de piata de 13% din vanzarile realizate in magazine, fiind al doilea mare jucator din piata.

Pe langa aceste extinderi, si alti importanti retaileri se arata interesati de piata din Romania, continuand sa deschida noi magazine sau sa intre pe noi segmente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#magazine retail, #retail Romania, #extindere retaileri , #Retail