Isrealienii de la GTC vand trei mall-uri care inregistrau pierderi

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 12:51
1956 citiri
Isrealienii de la GTC vand trei mall-uri care inregistrau pierderi

Dezvoltatorul israelian Globe Trade Center (GTC) vinde unui investitor privat international trei dintre mall-urile pe care le detine in Romania, din Piatra Neamt, Suceva si Buzau, centre comerciale care s-au confruntat cu dificultati in ultimii ani din cauza scaderii vanzarilor.

"Fiecare dintre cele trei proprietati au suprafete nete inchiriabile cuprinse intre 10.000 si 14.000 metri patrati, in timp ce toate celelalte proprietati construite ale GTC au suprafete inchiriabile care depasesc 30.000 metri patrati si sunt mai mult orientate spre chiriasii internationali.

GTC a decis sa se concentreze pe centrele comerciale mari pe fondul schimbarii conditiilor pietei, din cauza costurilor de operare relativ mari pentru proprietatile mici si mixul lor diferit de chiriasi care duc la lispa unei sinergii cu activele mai mare pe care grupul le retine", a declarat, intr-un comunicat, Alain Ickovics, chairman of the supervisory board al GTC.

Cumparatorul este un investitor privat, iar tranzactia se afla in curs de audiatare si de aprobare, astfel ca se estimeaza ca intelegerea va fi finalizata in primul trimestru din 2013.

Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzau, in septembrie 2008, iar cateva luni mai tarziu, in primavara anului 2009 a fost inaugurat si Galleria Suceava, in urma unei investitii de 25 milioane de euro. Galleria Piatra Neamt a fost deschis la inceputul lunii septembrie 2009. Investitia a fost de 20 de milioane de euro. GTC mai detine si mallul Galleria din Arad, inaugurat anul trecut.

Cele patru mall-uri din Romania erau evaluate la 84 de milioane de euro la sfarsitul anului, iar valoarea acestora s-a diminuat in primele sase luni cu 12 milioane de euro, la 72 milioane de euro. Mall-urile totalizeaza 69.000 metri patrati, cu o rata de ocupare de 89%.

"Tranzactia va duce la imbunatatirea fluxului de numerar, a profitului si a pierderii de 3 pana la 4 milioane de euro pe o baza anuala, de cand proprietatile au mers pe pierdere. In urma tranzactiei, GTC recunoaste o pierdere din reevaluare de 19 milioane de euro in trimestrul al treilea din acest an. In acest caz, GTC a ales o imbunatatire operationala imediata in locul conservarii pe termen lung, pe fondul actualelor conditii ale pietei", se mentioneaza in comunicat.

GTC a mai construit in Romania proiectele de birouri Europe House, America House si City Gate, toate in Bucuresti.

Portofoliul din Romania al dezvoltatorului a fost reevaluat in scadere cu 19 milioane euro in prima jumatate a anului, la 241 milioane euro, din cauza performantelor reduse ale proiectelor de retail.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...