Mall-urile tin piata spatiilor comerciale pe linia de plutire

Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:20
3977 citiri
Mall-urile tin piata spatiilor comerciale pe linia de plutire

Stocul de spatii comerciale moderne va creste cu 6% in urmatorii doi ani, de la 2,7 milioane de metri patrati la finele anului trecut, in prezent fiind in constructie la nivel national proiecte totalizand 160.000 de metri patrati, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.

"In prezent, la nivel national se afla in constructie peste 160.000 de metri patrati. Anul acesta vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploiesti, Cora Slobozia, Corall Constanta, Uvertura Mall Botosani si Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2,8 milioane de metri patrati si se asteapta ca in doi ani de zile stocul de centre comerciale din Romania sa creasca cu 6%", au declarat reprezentantii CBRE Romania.

In Bucuresti, vor fi inaugurate, in urmatorii ani, aproximativ 470.000 de metri patrati de centre comerciale, in timp ce constructia unor proiecte de 430.000 de metri patrati a fost oprita.

Incep lucrarile la Mega Mall. Cand va fi gata centrul comercial din Pantelimon?

O serie de proiecte si-a schimbat statutul de centre comerciale, un exemplu in acest sens fiind Armonia Arad, care se afla in proces de reconversie intr-un parc industrial sau logistic. Pentru 2014 livrarile vor include centre comerciale noi, care vor fi localizate in Capitala si Brasov.

Stocul de spatii comerciale din Romania a inregistrat o crestere de 44% in a doua jumatate a anului trecut, comparativ cu primele sase luni ale aceluiasi an, potrivit raportului CBRE privind piata spatiilor comerciale din Romania.

Astfel, in Romania sunt construite proiecte de retail totalizand 2,7 milioane de metri patrati, dintre care Bucurestiul detine 30% (806.000 de metri patrati).

IKEA negociaza deschiderea unui magazin la Iasi

"Romania a demonstrat si in 2012 ca este inca interesanta pentru dezvoltatorii internationali de centre comerciale. Companii precum AFI Europe, NEPI, Sonae Sierra, Immochan sau Raiffeisen Evolution dezvolta proiecte in tara sau au in plan investitii in spatii comerciale. De asemenea, densitatea de metri patrati de centre comerciale la mia de locuitori arata ca nu doar in Bucuresti exista potential de dezvoltare, ci si in orase, precum Brasov, Timisoara, Craiova sau Galati", a declarat Luiza Moraru, seful departamentului de retail al CBRE Romania.

Anul trecut s-a remarcat preferinta investitorilor pentru inaugurarea de centre comerciale cu galerii mici, cu o suprafata de pana la 6.000 de metri patrati.

"Principalul motiv il constituie timpul mai scurt pentru dezvoltarea unui astfel de proiect, de la accesarea finantarii pana la inaugurare, spre deosebire de cel necesar pentru construirea unui centru comercial de tip shopping mall", a explicat Moraru.

Deva Mall intra in faliment: Administratorul spera sa-l vanda cu 5 milioane de euro

In ultimul trimestru al anului trecut, pe piata de lux din Capitala a intrat brandul Roberto Cavalli, iar primul magazin a fost deschis in galeria hotelului Marriott. Cinema City a inaugurat doua noi investitii de tip cinema multiplex anul trecut, in Maritimo Constanta si Ploiesti Shopping City, consolidandu-si astfel pozitia dominanta in Romania.

Grand Arena calca pe urmele City Mall: Intra in insolventa

Pe de alta parte, marcile internationale precum Burger King, Kiabi si InterEx au decis sa-si retraga afacerile din Romania in 2012.

Chiria prime si randamentul prime au ramas la acelasi nivel ca in trimestrele precedente 50 euro/mp, respectiv 8,75/mp. Valoarea chiriei prime inregistrata pentru Bucuresti este mai mare decat cea de la Sofia, in timp ce, Varsovia, Budapesta si Praga conduc in topul regiunii, ca si in cazul stocului de centre comerciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#stoc spatii comerciale Romania 2013, #piata spatii comerciale, #mall Romania 2013, #centre comerciale Romania 2013 , #Retail