Piata farmaceutica, crestere de 2,8% in T1, sub asteptari

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 17:20
1234 citiri
Piata farmaceutica, crestere de 2,8% in T1, sub asteptari

Piata farmaceutica romaneasca si-a incetinit ritmul de crestere in primul trimestru, la doar 2,8%, de la 4,4% in ultimele trei luni ale anului trecut si comparativ cu 17,6% in aceeasi perioada din 2010, insumand 2,41 miliarde lei, potrivit datelor firmei de cercetare si studii de piata Cegedim.

In euro, rata de crestere s-a redus si mai mult, la 0,2%, de la 3,8% in ultimul trimestru din 2010 si 22% in ianuarie-martie anul trecut, vanzarile de medicamente ajungand la 570 milioane euro.

Totusi, in volum si in zile de tratament, se remarca in ultimul trimestru o atenuare a scaderii, la 7,1% si respectiv 7,9%.

"Piata are de suferit in continuare, ca urmare a masurilor de scadere a sustinerii publice si de prelungire a termenelor de plata, numai o parte din pacienti putandu-se mentine la nivelul anterior de tratament", se arata in raport.

Potrivit Cegedim, cresterea in valoare a pietei se datoreaza in special segmentului de medicamente pe baza de reteta (Rx) din farmacii.

Astfel, in total, segmentul retail a generat in primul trimestru vanzari de 2,16 miliarde lei (512 milioane euro), in crestere cu 3,7% % in lei, respectiv cu 1% in euro, in timp ce incasarile din medicamentele care au ajuns in spitale s-au ridicat la 245 milioane lei (58 milioane euro).

Pe spitale, s-a inregistrat o scadere de 3,9% in lei si de 6,4% in euro, fata de primul trimestru din 2010.

Produsele eliberate pe baza de reteta au totalizat vanzari de 1,8 miliarde lei (430,4 milioane euro), in urcare cu 4%, iar medicamentele fara prescriptie (OTC) 344,8 milioane lei (81,6 milioane euro), mai mari cu 2%.

In anul incheiat la 30 martie, vanzarile de medicamente au atins 9,69 miliarde lei, in crestere cu 14,6% fata de perioada aprilie 2009 - martie 2010. Pe segmente, ratele de crestere au fost de 18,3% pentru Rx in farmacii, 5,5% pentru OTC si 2,5% pentru spitale.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#piata farmaceutica, #medicamente, #crestere piata farmaceutica , #Retail