Scandalul carnii de cal devine global. Cat pierd retailerii

Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:05
4249 citiri
Scandalul carnii de cal devine global. Cat pierd retailerii

Scandalul carnii de cal, care a inceput in luna ianuarie in Marea Britanie, s-a extins la nivel international si provoaca pagube de zeci de milioane de euro in randul retailerilor implicati.

Scandalul carnii de cal a izbucnit in Marea Britanie, ai carei cetateni si-au castigat de-a lungul timpului reputatia de mari iubitori de cai. Ulterior, scandalul a escaladat si in alte tari, printre care Franta.

Scanteia care a declansat evenimentele a aparut in momentul in care s-au descoperit ca produse etichetate drept carne de vita contineau, de fapt, carne de cal si carne de porc.

Companiile unde s-au descoperit aceste nereguli au fost Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, Iceland si Aldi, Dunnes Stores si Lidl, in Irlanda.

Majoritatea probelor colectate contineau 0,03% urme de ADN provenit de la carne de cal si de porc, dar intr-o proba s-a gasit o concentratie de 29%.

Un total de 27 de produse au fost supuse analizei din partea Autoritatii pentru Siguranta Alimentara (FSAI) din Irlanda. 10 dintre probe contineau ADN provenit de la carne de cal, iar 23 contineau urme de carne de porc.

Irlanda va cheltui milioane de lire sterline pentru testarea produselor de pe piata, potrivit BBC.

Premierul britanic David Cameron a spus ca ceea ce s-a intamplat este "inacceptabil" si a comandat o investigatie de urgenta din partea agentiilor care se ocupa cu respectarea standardelor in domeniul alimentar.

Incidentul venea la doar o saptamana dupa ce directorul executiv al Tesco anuntase ca performantele retailerului vor fi imbunatatite, datorita unui plan de restructurare de un miliard de lire sterline.

Analistii au declarat ca reputatia Tesco a primit o lovitura serioasa si ar putea dauna brandului si vanzarilor companiei.

Tesco a lansat o campanie media, in incercarea de a reduce pagubele produse in urma descoperirii faptului ca produsele sale au continut carne contaminata.

Retailerul a cumparat pagini intregi de publicitate in ziarele britanice, in care si-a cerut scuze clientilor, dupa ce s-a descoperit faptul ca o parte din burgerii sai congelati contin carne de cal infestata. Tesco si-a anuntat clientii ca a retras de pe piata toate produsele asupra carora planeaza suspiciunea infestarii.

Mai mult, retailerul a promis clientilor returnarea banilor.

Philip Clarke, directorul executiv al Tesco, a luat o pozitie publica.

"Clientii trebuie sa aiba incredere in produsele pe care le oferim. Increderea este esentiala. In calitate de client, trebuie sa stii ca mancarea pe care o cumperi si o consumi este ceea ce pretinde retailerul ca este. Increderea este greu de castigat si usor de pierdut", a scris el pe blogul oficial al companiei.

Cat au pierdut retailerii

Tesco a reusit sa se mentina pe pozitii.

Actiunile Tesco au crescut in ultimele 10 zile la bursa din Londra cu 3,1%, adica aproximativ 12 lire pe actiune. Compania are o capitalizare de piata de 29,5 miliarde de lire sterline.

Piata produselor din carne de vaca din Marea Britanie este in valoare de peste un miliard de lire sterline, potrivit BBC.

Sase mari retaileri francezi au declarat, duminica, ca au retras din oferta lor produse suspectate ca ar contine carne de cal: Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix si Picard.

Actiunile retailerului francez Carrefour au stagnat in ultimele 10 zile, iar e termen si mai scurt, in ultimele cinci zile, au avut o scadere de 0,17%. Compania are o capitalizare de piata de 14,67 miliarde de euro.

Burger King a vandut hamburgeri cu carne de cal?

Compania Burger King a fost acuzata de faptul ca musamalizeaza implicarea sa in scandalul carnii de cal.

Saptamana trecuta, cand au aparut detalii privind contaminarea produselor sale, reprezentantii lantului de restaurante au declarat ca produsele Burger King nu fac obiectul scandalului si ca nu va fi retras niciun produs de pe piata.

Totusi, Burger King a admis recent ca a retras, in mod secret, mai multe mii de bugeri de la vanzare, in timpul weekend-ului, ca masura de precautie, potrivit Daily Mail.

In Anglia, ingredientele folosite de Burger King sunt produse de catre procesatorul de carne irlandez Silvercrest, care este parte din ABP Food Group.

De unde provine carnea infestata

Mai multi furnizori de carne sunt implicati in scandal, printre care Dalepak Hambleton, Liffey Meats si Silvercrest Foods, potrivit anchetei derulate de institutia irlandeza, potrivit careia carnea ar putea proveni de la furnizori olandezi, care au procurat-o din Brazilia si Argentina, unde carnea de cal este de patru ori mai ieftina decat in Europa, potrivit Retail Week.

Premierul Romaniei a declarat ca Romania nu este implicata in scandalul carnii de cal si ca nu trebuie sa fie gasita vinovata pentru un conflict in care sunt implicate si Franta sau Anglia.

"(...) lasam sa se arunce pe Romania vina unui conflict intre Marea Britanie si Franta, (...) producatorii nostri, in special de carne, sunt blamati pentru faptul ca cineva din Franta schimba provenienta. Cred ca e un lucru foarte important si tine pana la urma de cum ne aparam interesele pe plan european", a spus Ponta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#scandal carne cal, #pierderi Tesco scandal carne cal, #pierderi retaileri scandal carne cal , #Retail