Tranzactie. De la frantuzescul Bricostore, la englezescul Brico Depot

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 16:06
3648 citiri
Tranzactie. De la frantuzescul Bricostore, la englezescul Brico Depot

Cele 15 magazine Bricostore din Romania, detinute de francezii de la Group Bresson, au fost cumparate de grupul britanic Kingfisher, pentru suma de 75 de milioane de euro, potrivit unor surse.

Suma este mai mica decat valoarea neta a activelor, a declarat joi o persoana apropiata situatiei, transmite Bloomberg. Nivelul pretului sub valoarea neta a activelor a fost determinat in special de faptul ca dreptul absolut de proprietate se exercita pe 60% din magazinele implicate in tranzactie, a precizat sursa.

Grupul britanic doreste reconfigurarea magazinelor romanesti in formatul Brico Depot, utilizat in Franta si Spania. De asemenea, compania ia in calcul posibilitatea extinderii retelei pana la 50 de magazine, pe termen lung.

"Bricostore Romania a inregistrat vanzari de 131 milioane de euro anul trecut si profit EBITDA de cinci milioane de euro. Este unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj din Romania, cu magazine bine amplasate", se arata intr-un comunicat al grupului britanic.

Kingfisher, actionar la Hornbach

Dupa preluarea celor 15 magaizne, Kingfisher ajunge la aproximativ 1.050 de unitati in noua tari din Europa si Asia. Principalele branduri ale grupului sunt B&Q, Castorama, Brico Depot, Koçtas si Screwfix. In Franta functioneaza 150 de magazine sub brandul low-cost Brico Depot si 21 in Spania.

Kingfisher detine 21% din actiunile retailerului german Hornbach, dar preluarea din Romania nu va aduce schimari in relatia dintre cele doua companii, mentioneaza Kingfish. Grupul britanic a inregistrat vanzari de 12,3 miliarde de euro in ultimul an fiscal, in scadere cu 2,4%, fata perioada similara a anului anterior.

Bricolajul, o piata cu potential in Romania

Romania este o piata atractiva, in crestere, pentru bricolaj, dupa cum a precizat grupul britanic.

Piata organizata de profil s-a triplat in perioada 2005-2011, la circa un miliard de euro. Totusi, piata romaneasca a bricolajului a fost puternic afectata de criza, vanzarile de anul trecut inregistrand un declin de aproape 40% fata de 2008.

Trei companii autohtone (Dedeman, Arabesque si Ambient) isi disputa cu sapte multinationale (Praktiker, Bricostore, BauMax, Hornbach, Mr. Bricolage, Obi, Leroy Merlin) cele circa 1,7 miliarde de euro, la cat e estimata piata de distributie a materialelor de constructii si bricolaj.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#preluare magazine Bricostore, #magazine Brico Depot, #preluare Kingfish , #Retail