Andronescu: Nu suntem de acord sa se ia bani de la Educatie!

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 09:00
1874 citiri
Andronescu: Nu suntem de acord sa se ia bani de la Educatie!

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni ca nu este de acord cu reducerea fondurilor invatamantului cu 811 milioane de lei la rectificarea bugetara si a reamintit ca doreste, in continuare, sa aplice legea majorarii salariale de 50% pentru cadrele didactice.

"Nu suntem de acord cu rectificarea bugetului Educatiei si, in acest context, nu putem vorbi despre alte masuri, respectiv de inghetarea salariilor sau de reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariati. Oricum, aceste variante, cat si rectificarea cu 811 milioane, nu sunt decat o propunere a Ministerului de Finante. Practic, nu s-a decis nimic", a subliniat Andronescu.

La intrebarea daca rectificarea bugetara si propunerea de inghetare a salariilor nu inseamna, implicit, si faptul ca nu se mai aplica legea 221/2008 privind majorarea salariala de 50% pentru cadrele didactice, Andronescu a raspuns ca spera, inca, la acordarea majorarilor promise. "Ministerul de Finante a facut doar o propunere, asta nu inseamna ca nu vor mai creste salariile", explica ministrul.

Reprezentantii Finantelor i-au informat, luni, pe sindicalistii din invatamant ca au de ales intre inghetarea salariilor si reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariati, in contextul diminuarii bugetului alocat educatiei cu 811 milioane lei.

"Guvernul a stabilit sa se faca reducerea personalului cu 5%, ceea ce inseamna, de fapt, 20.000 de persoane. In caz contrar, se trece la inghetarea salariilor in invatamant. Ne-a fost propusa si o a treia varianta, ceea ce inseamna un eventual melanj intre primele doua variante. Acest lucru inseamna ca salariile din invatamant nu ar mai creste in acest an cu 5%, respectiv indicele inflatiei", a spus, luni, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, dupa intalnirea sindicatelor cu reprezentantii Ministerului Finantelor, pe tema rectificarii bugetare.

Cornea a mai spus ca sindicatele nu sunt de acord cu variantele propuse de guvern. "In aceste conditii, suspendam negocierile si ne pregatim sa declansam conflictul de munca", a adaugat el.

Calendarul protestelor va fi anuntat la sfarsitul saptamanii, dupa aflarea rezultatelor unui referendum printre profesori.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#andronescu, #buget, #personal, #profesori, #rectificare, #reducere, #salarii , #Salarii