Bloomberg: Tarile din Balcani mizeaza pe turismul medical

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 13:10
1786 citiri
Bloomberg: Tarile din Balcani mizeaza pe turismul medical
Foto: divan-medical.com

Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Ungaria investesc in clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesati de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurarile lor medicale, o strategie care ar putea inversa tendinta de emigrare in Vest a medicilor si asistentelor din Est, transmite Bloomberg.

Numarul turistilor medicali din Romania, in special germani, italieni, israelieni si britanici, ar putea sa se dubleze in 2015 pana la aproximativ 500.000, a estimat Andrei Nacea, director la Seytour SA, o agentie din Bucuresti specializata in turismul medical, potrivit Agerpres.

'Am prieteni din Italia care au venit in Romania pentru tratamente stomatologice si tomografie deoarece este mult mai ieftin iar serviciile sunt bune', a declarat asistenta Otilia Florescu, care in urma cu sapte ani a plecat din Romania pentru o slujba mai bine platita in Italia. In prezent, Otilia Florescu se gandeste sa revina in Romania pentru a-i deservi pe strainii care vin in Romania pentru tratamente la jumatate de pret fata de tarile lor. Cresterea industriei turismului medical, care genereaza anual venituri de 250 de milioane de dolari in Romania, le ofera celor care au plecat in Vest o modalitate pentru a reveni sa lucreze in tara.

'Atunci era o moda, toata lumea vroia sa mearga in Italia sau Spania. Acum conditiile de munca nu difera foarte mult de cele din Romania', a spus Otilia Florescu. In ultimii sapte ani numarul spitalelor private din Romania s-a dublat la 110 iar chiar daca salariile din clinicile private din Romania nu sunt aceleasi cu cele din Italia, acest lucru este compensat prin chiriile sau cheltuielile mai mici in Balcani.

'Un sector privat dezvoltat care ofera salarii adecvate ar putea impiedica plecarea doctorilor, o problema importanta si generalizata in Europa Centrala si de Est. Pierderile din sectorul public de sanatate ar putea fi reduse daca doctorii ar ramane in tara, iar acest lucru ar ajuta si economia', a declarat economistul UniCredit Bank AG, Dan Bucsa.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 aproximativ 25.000 de doctori si 15.000 de asistente au plecat la munca in Germania, Franta, Spania si Italia. Insa plecarea lor lasa locuri libere care sunt dificil de acoperit. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca Romania avea in 2009-2010 22,7 doctori la 10.000 de persoane, sub media de 35 de doctori din UE. In contrast, in Germania sunt 36 doctori la 10.000 de persoane iar Austria are 48,5 doctori la 10.000 de persoane.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#tari Balcani turism medical, #investitii clinici moderne , #Salarii