Bugetari: 10 greve in 10 ani

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 17:30
2280 citiri
Bugetari: 10 greve in 10 ani

In perioada  ianuarie 2000 – aprilie 2009 au avut loc 9 greve declansate de personalul bugetar, nemultumit de nivelul salariilor.

Prima greva a avut loc in ianuarie 2000, cand sindicalistii din invatamant au declansat o greva generala care a durat peste 30 de zile.

In urma protestelor, profesorii au obtinut cea mai mare marire de salariu din 1990 pana in prezent, respectiv de 80%, scrie NewsIn.

Peste doi ani, in 24 ianuarie 2002, mii de functionari publici din mai multe judete ale tarii, afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica Locala, au declansat o greva generala pe termen nelimitat.  Protestul a incet dupa o zi, fiind urmat de negocieri intre sindicalisti si reprezentantii Guvernului.

Functionarii solicitau acordarea tichetelor de masa, indexarea salariilor in functie de rata inflatiei si consultarea sindicatelor din administratia publica inainte de adoptarea oricarei decizii in acest domeniu.

24 de ore a durat si greva generala inceputa pe 11 martie 2002, de personalul didactic, nedidactic si auxiliar din invatamantul de toate gradele.

Revendicarile se refererau la marirea salariala cu 65%, acordarea tichetelor de masa si a unui fond anual de carte. In urma acordului dintre sindicalisti si guvernanti, s-a obtinut o marire salariala medie de aproximativ 20%.

In 29 octombrie 2004 a avut loc cea de-a patra greva, declansata de peste 15.000 de sindicalisti din administratia publica locala, angajati in 110 primarii si consilii judetene. Acestia erau nemultumiti de nivelul salariilor.

Protestul declansat pe 7 noiembrie 2005  a fost precedat de o greva de avertisment de doua ore, care a inceput pe 25 octombrie si a continuat zilnic, in paralel cu intrarea proiectului bugetului de stat in dezbaterea parlamentara.

Sindicalistii cereau atunci alocarea a 6% din PIB educatiei, dublarea salariilor din invatamant pana in 2007, elaborarea unei legi a salarizarii pentru angajatii din sistemul bugetar, fonduri pentru dotari si infrastructura.

 Pe hartie s-a obtinut 4,8% din PIB si restul pana la 6% sa fie acordat numai pe baza de proiecte si 11,83% marire salariala, in doua etape.

Pe 13 noiembrie 2006, peste 40.000 de functionari publici din Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex" s-au aflat in greva de avertisment pentru doua ore.

Totodata, functionarii publici cereau cresterea salariului mediu pana la 1.225 RON, spor de fidelitate cuprins intre 3 si 20 % din salariu, spor de confidentialitate in cuantum de 15% din salariu, trecerea la un sistem de avansare tip cariera si adoptarea sistemului de salarizare fixa pentru personalul contractual.

Cateva zile mai tarziu, pe 21 noiembrie 2006, 70.000 de sindicalisti din intreaga tara, membri ai Federatiei Sanitas, au fost in greva de avertisment, timp de doua ore.

 Sindicalistii cereau majorarea salariilor cu 70 %, acordarea tichetelor de masa pentru toti salariatii din reteaua sanitara si de asistenta sociala.

In plus, sindicalistii  mai solicitau elaborarea unor normative de personal care sa creasca calitatea actului medical si pe cea a ingrijirii pacientilor, precum si acordarea tuturor drepturilor prevazute de legea functionarilor publici.

In 19 februarie 2008, 65 de mii de functionarii publici au fost in greva japoneza.

Protestatarii solicitau majorarea salariilor cu 20%, elaborarea legii salarizarii, dar si posibilitatea ca functionarii sa avanseze mai repede in functii.

La sfarsitul aceleiasi luni, aproximativ 40.000 de angajatii din primarii, consilii locale si directii de taxe si impozite au fost in greva de avertisment timp de doua ore.

Functionarii cereau cresterea salariilor cu 30%.

Pe 4 noiembrie 2008, peste 37.000 de profesori, membri ai Federatiei "Spiru Haret", au fost in greva de avertisment. Dascalii au protestat pentru ca Guvernul a refuzat sa majoreze salariile cu 50%.

In aprilie 2009, sindicalistii din educatie amenintau cu greva generala, nemultumiti fiind de propunerea Guvernului de a reduce fie veniturile angajatilor cu 8%, fie 20 de mii de posturi din invatamant.

 O luna mai tarziu, sindicatele au decis sa intre in greva in zilele in care erau programate tezele unice. Reprezentantii profesorilor erau nemultumiti ca nu primesc salarii majorate, iar educatia nu a primit 6% din PIB.

Astazi,  federatiile sindicale care ii reprezinta pe politisti, personalul sanitar, cadrele didactice si functionarii publici ameninta ca vor declansa  greva generala pe 5 octombrie si ca vor boicota alegerile din cauza nemultumirilor legate de proiectul Legii unice a salarizarii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bugetari, #greva, #sindicate, #salarii, #profesori, #politisti , #Salarii