Bugetari: Ministerele au de ales intre concediu neplatit si salarii mai mici

Duminica, 30 August 2009, ora 12:49
1699 citiri
Bugetari: Ministerele au de ales intre concediu neplatit si salarii mai mici

Fiecare minister va decide, impreuna cu angajatii, modalitatea ajustarii cheltuielilor cu personalul, avand la dispozitie acordarea de zile libere, reducerea programului de lucru sau micsorarea temporara a salariului, a declarat sambata ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, transmite NewsIn.

Intrebat la finalul sedintei de Guvern ce s-a decis in legatura cu gasirea unei modalitati legale pentru trimiterea in concediu fara plata a angajatilor din sistemul bugetar timp de 10 zile, Pogea a anuntat ca fiecare minister va avea libertatea sa decida cea mai buna metoda de economisire a cheltuielilor cu personalul.

"Vom lasa la latitudinea ordonatorilor principali de credite sa ia masurile corespunzatoare in contextul legal de care beneficiem, astfel incat ajustarea acestor cheltuieli cu circa 15,5% in medie pe luna sa se poata face. Am gasit, cred, solutia legala, am tinut cont si de sugestiile pe care le-am primit si din mediul privat si de la sindicate si asa cum am promis, cred ca calea cea buna am identificat-o.

Calea cea buna este urmatoarea: in primul rand vom lua masuri cu caracter temporar, va fi o masura cu caracter temporar, generata de criza.

In al doilea, in urma discutiilor cu angajatii, ei pot sa-si ia zile libere sau o combinatie de zile libere, cu reducerea programului de lucru, sau daca exista si alte masuri de ajustare a cheltuielilor, cu salariile, ramane ca fiecare ordonator de credite, sef de institutie, impreuna cu salariatii sa ia aceasta masura", a precizat Pogea, aratand ca masurile de reducere a cheltuielilor cu personalul din sistemul public prin acordarea de zile libere sunt incluse in ordonanta privind rectificarea, adoptata sambata.

El a reiterat ca aceasta masura este absolut necesara si a facut un apel la intelegere din partea angajatilor statului.

" Fac apel la sistemul public sa inteleaga ca este o situatie deosebita, o masura necesara si nu este ambitia cuiva, am spus ca o s-o facem respectand legalitatea, nu putem s-o facem in afara legalitatii. (...) Fac apel la salariati sa inteleaga ca aceasta masura e generata de factori externi pe care ii cunosc, criza economica, iar asigurarea functionalitatii serviciilor publice depinde de fiecare dintre noi si de intelegerea pe care o vom gasi in raport cu cetatenii", a adaugat ministrul de Finante.

Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe un proiect de Lege care prevede ca ordonatorii principali de credite pot decide daca angajatii vor avea 10 zile de concediu fara plata in intervalul septembrie - noiembrie, masura in urma careia ar urma sa se economiseasca la buget 1,5 miliarde lei, potrivit calculelor Finantelor.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#bugetar, #ministere, #concediu, #salariu , #Salarii