Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Care era salariul mediu net in Romania, la sfarsitul lui 2018

Care era salariul mediu net in Romania, la sfarsitul lui 2018


Castigul salarial mediu nominal net a urcat cu 5,9% in decembrie 2018 fata de luna precedenta, ajungand la 2.957 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate luni.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.938 lei, cu 6% mai mare decat in noiembrie 2018.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.888 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.657 lei).

In luna decembrie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna noiembrie 2018, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) . De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice, precizeaza INS.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 51,4% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 38,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport; intre 18,5% si 23,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati extractive; intre 10% si 15,5% in tranzactii imobiliare, telecomunicatii, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, transporturi terestre si transporturi prin conducte; intre 7,5% si 10% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+2,4%), sanatate si asistenta sociala (+1,8%) si administratie publica (+0,3%).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie 2018 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) . De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 14,9% in extractia minereurilor metalifere; intre 0,5% si 3% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, fabricarea de mobila.

Comparativ cu decembrie 2017, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,5%.

"Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 108,9%. Indicele castigului salarial real a fost de 105,7% pentru luna decembrie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 210,1%, cu 11,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2018", precizeaza INS.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 971 ori
Citeste mai multe despresalariu net 2018 salariu mediu 2018