Companiile germane sunt in alerta: Legarea salariului minim de o diploma sau de vechime nu isi are sensul

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 17:47
3724 citiri
Companiile germane sunt in alerta: Legarea salariului minim de o diploma sau de vechime nu isi are sensul
Foto: CC0 Creative Commons

Intentia Guvernului de a majora din nou salariu minim, aleatoriu si fara un studiu de impact prealabil, va duce in randul comunitatii germane de business din Romania pe termen scurt si mediu la regandirea modelului de business.

Reprezentantii acestei comunitati sustin ca unele companii germane din Romania - mai ales cele din industria prelucratoare - isi vor reduce anumite activitati sau pe viitor vor renunta complet la ele.

"In ultimii 4 ani salariul minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri", se arata intr-un comunicat al institutiei.

"Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura.

In afara de asta mai este absolut necesar ca Guvernul sa creeze pentru mediul economic conditii-cadru stabile si sustenabile din punct de vedere economic.

Exista pericolul ca, prin cresterea salariilor, odata cu cresterea importurilor, deficitul de cont curent sa continue sa creasca, ceea ce ar duce la cresterea inflatiei respectiv la deprecierea leului", scrie in comunicat.

Efectele cresterii economice stimulate de consum sunt in pericol a se evapora, sunt de parere afaceristii germane.

"Ramane un nivel crescut al preturilor si al salariilor, dar in detrimentul atractivitatii amplasamentului investitional. De aceea pledam pentru o corelare stransa intre cresterile salariale si cresterea productivitatii muncii", spun ei.

"Legarea salariului minim de o diploma nu isi are sensul, in opinia noastra, pentru ca nu este vorba in primul rand de ceea ce a invatat sau studiat o persoana, ci de ceea ce realizeaza efectiv.

La fel de inoportuna este legarea salariului minim de vechimea in munca - aceasta masura ar putea sa fie chiar contraproductiva, pentru ca respectiva categorie profesionala va fi privita de angajatori ca fiind si mai putin atractiva.

Legat de competitivitatea branselor si regiunilor este necesar ca acestea sa fie privite diferentiat.

Astfel, o crestere a nivelului salariului minim unitara la nivel national va duce la pierderea atractivitatii in ochii investitorilor a regiunilor mai slab dezvoltate, pentru ca acestia vor lua decizia de a investi in favoarea regiunilor mai bine dezvoltate.

O prioritate ar trebui sa o constituie predictibilitatea. O masura de asemenea importanta nu poate intra in vigoare intr-un timp atat de scurt.

Ne-am dori, si am subliniat acest lucru in nenumarate randuri, ca factorii de decizie sa se aseze la aceeasi masa cu reprezentantii mediului de afaceri si sa decida impreuna modul de realizare si implementare, inainte de a lua astfel de masuri", incheie reprezentantii mediului german de business in Romania.

Despre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane si totodata cea mai mare Camera de comert bilaterala din Romania. AHK Romania apartine, alaturi de Camerele de comert si industrie germane (IHK), retelei globale a Camerelor de comert germane bilaterale, reunite sub umbrela Uniunii Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK).

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, infiintata in 2002, numara peste 600 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente.

Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana.

In Romania AHK se implica activ in implementarea sistemului dual de invatamant dupa model german prin initiativa EduPro si a infiintat platforma GreenTech econet romania, cat si o Curte Permanenta de Arbitraj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#crestere salarii, #companii germane crestere salarii , #Salarii