Copiii si tinerii intre 16 si 24 de ani sunt mai saraci decat pensionarii

Joi, 03 Iunie 2010, ora 09:13
1755 citiri
Copiii si tinerii intre 16 si 24 de ani sunt mai saraci decat pensionarii

Rata saraciei, in 2007, era mai mica pentru pensionari decat pentru media populatiei, intre timp pensiile au crescut, iar copiii si tinerii care au intre 16 si 24 de ani sunt mai saraci decat pensionarii, rezulta dintr-un studiu prezentat miercuri de profesorul Marian Preda de la Facultatea de Sociologie, precizeaza Mediafax.

Potrivit studiului "5 Mituri privind sistemul de pensii din Romania", realizat de profesorul Marian Preda de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala-Universitatea Bucuresti, pensia reprezinta una dintre cele trei modalitati de inlocuire a salariului "atunci cand un salariat nu mai poate sa munceasca".

In lucrarea sa, Marian Preda a incercat sa "darame" cinci mituri referitoare la pensionari, respectiv: - pensionarii sunt cei mai saraci dintre romani, - pensionarii sunt toti in varsta, - pensionarii muncesc o viata si traiesc putin, - pensiile sunt exagerat de mici comparativ cu salariile si - femeile trebuie sa se pensioneze mai devreme decat barbatii

Referitor la "primul mit", profesorul de la Facultatea de Sociologie a aratat ca tinerii care au intre 0 si 24 de ani sunt in medie mai saraci decat pensionarii.

"Rata saraciei era mai mica pentru pensionari decat media populatiei in 2007. Intre timp pensiile au crescut", se arata in studiu.

Referitor la varsta pensionarilor romani, Preda arata ca din cei aproape sase milioane de pensionari inregistrati, doar 4,2 milioane au peste 60 ani, existand diferente majore intre judete, in unele fiind foarte multe cazuri de pensionari de invaliditate.

In ce priveste cel de-al treilea mit "pensionarii muncesc o viata si traiesc putin", Marian Preda sustine ca, in realitate, speranta de viata la 65 de ani e mare, respectiv 14 ani la barbati si 17 ani femei.

"Daca cineva se pensioneaza la 40 de ani, cat a lucrat si cat va primi pensie? Multi dintre pensionari iau pensie mai multi ani decat au contribuit", a aratat initiatorul studiului.

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a precizat insa ca o astfel de atitudine, de a reprosa cuiva ca traieste mai mult decat a contribuit, este "lipsita de decenta" si a aratat ca statul isi asuma un risc in astfel de situatii, dar la fel de bine poate castiga in caz contrar.

"Este riscul statului sa plateasca mai mult decat a incasat. E o lipsa de decenta sa reprosam unei persoane ca si-a permis sa traiasca mai mult", a spus Pivniceru.

Pentru a argumenta ca pensiile nu sunt exagerat de mici in comparatie cu salariile, initiatorul studiului a aratat ca pensiile au crescut cu mult mai mult decat inflatia, respectiv cu 67,5 % in 2007, in conditiile in care inflatia era de 4,8%.

"Este o imbecilitate sa maresti atat! A fost o intrecere socialista in a promite", a declarat Preda.

In acest sens, el a mai aratat ca pensia medie neta pentru stagiu complet de cotizare a crescut de la 67 de euro, in 2003, la 240 de euro in 2008.

In ce priveste pensionarea mai rapida a femeilor, Marian Preda a aratat ca 75% dintre romani sunt de acord cu acest lucru, in opinia lor femeia trebuind sa iasa la pensie la 55 de ani.

Studiul a fost prezentat in cadrul dezbaterii "Cum scoatem sistemul de pensii din faliment", organizat de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti si Societatea Acedemica din Romania (SAR).

In acelasi context, reprezentanta SAR, Suzana Dobre, a aratat ca deficitul curent al fondului de pensii este 1,3% din PIB cu tendinte de crestere puternica pe termen scurt, mediu si lung.

"In momentul de fata se cheltuie pentru pensii 7,5% din PIB, iar pentru educatie 3,5 - 4% din PIB. Echilibrul financiar al fondului de pensii trebuie restabilit, pe cat se poate prin anularea legarii cresterii punctului de pensie de salariul mediu si legarea de inflatie, extinderea bazei de colectare a contributiilor sau prin stabilirea unui plafon rezonabil, ca procent maxim din bugetul de stat, pentru acoperirea deficitului la fondul de pensii", a aratat Suzana Dobre.

Reprezentanta SAR a mai pledat si pentru plafonarea costurilor de administrare la un nivel rezonabil, eliminarea chletuielilor privind turismul balnear sau limitarea doar pentru pensiile mici sau de invaliditate si pentru reducerea pensiilor speciale la un nivel rezonabil si a propus ca Legea pensiilor sa nu mai poata fi modificata in anul preelectoral in sensul acordarii de noi drepturi sau de extindere a celor deja acordate.

Suzana Dobre a mai spus ca de prevederile privind pensiile de invaliditate trebuie sa beneficieze doar persoanele care au nevoie cu adevarat, iar Casa Nationala de Pensii ar trebui sa aiba un organ permanent de control care sa verifice acordarea pensiilor de invaliditate. 

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#pensionare pensionari varsta contributii saracie , #Salarii