Cristian Parvan (AOAR): Asa cum au taiat 15%, pot sa si dea 15%

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 17:45
1346 citiri
Cristian Parvan (AOAR): Asa cum au taiat 15%, pot sa si dea 15%

Executivul poate acorda un spor de 15% la fel de usor cum a taiat, daca situatia reala a veniturilor la bugetul de stat este ignorata, potrivit lui Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

"Daca situatia economica se mentine negativa, asa cum este de presupus din ceea ce stim la ora actuala, in sensul ca exporturile probabil nu vor mai putea fi de mare ajutor si chiar daca industria ramane pe pozitiv, restul domeniilor nu arata performante deosebite.

Ca urmare, veniturile bugetare sunt puse in discutie si este foarte posibil sa se ia bani de la investitii, ca tot nu se fac, pentru a putea fi marite salariile bugetarilor. Evident, daca se iau decizii arbitrare si vor sa creasca salariile bugetarilor, o pot face. Cum au taiat 15%, pot sa dea si 15%. Nu e complicat, problema este de unde platesti acesti bani", a declarat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, pentru Agerpres.

Acesta a adaugat ca, de regula, investitiile sunt "bufferul de amortizare pentru orice cheltuieli in plus de la buget" deoarece "alte capitole mari de cheltuieli nu mai sunt: asistenta sociala a fost redusa cat de mult s-a putut, pensiile nu se maresc, iar despre achizitiile de bunuri si servicii nu se vorbeste pentru ca sunt mereu in crestere", a afirmat Cristian Parvan.

Intrebat care va fi sursa pentru sustinerea maririi salariilor din sectorul de stat, secretarul general al AOAR a indicat inflatia.

"Este simplu. Banii vor veni din inflatie. Se va da cu o mana si apoi vor creste preturile la energie, la gazele naturale, la energia termic', a explicat Parvan si a subliniat ca "atunci cand se discuta despre marirea salariilor si despre revenirea lor la nivelul de la mijlocul anului 2010, este vorba de fapt despre o valoare nominala, valoarea reala reflectata in puterea de cumparare nu mai fiind aceeasi".

Dupa parerea lui Cristian Parvan, dezbaterea publica nu ar trebui orientata exclusiv catre sectorul de stat si anagajatii acestuia.

"Nimeni nu discuta despre sectorul privat. Toata lumea e foarte ingrijorata numai de sectorul bugetar, de parca tara asta este tinuta numai de sectorul de stat si in sectorul privat nu exista sau n-a avut loc reduceri de venituri si nici reduceri de salarii. Or, primele taieri au fost facute la privat, pentru ca n-au avut imprumut cu FMI sau Comisia Europeana", a aratat secretarul general al AOAR.

In incheiere, acesta a apreciat ca efectele maririi veniturilor oamenilor sunt "potential pozitive", acesta fiind si motivul pentru care AOAR sustine reducerea CAS-ului.

"Trebuie sa cresti veniturile oamenilor intrucat, mai ales prin aceste liberalizari de preturi si acceptarea unor preturi administrate, a unor monopoluri, ca in energie unde statul nu mai este capabil sa faca nimic, atunci facturile oamenilor ajung de neplatit. Pe de alta parte, crescand salariile la bugetari putem ajungem din nou la situatia cand ar putea fi mai interesant sa lucrezi la stat decat pentru privat.

Noi am sustinut aceasta ajustare a veniturilor. A veniturilor, nu a salariilor. Va amintiti ca, in 2009, veniturile la stat erau de trei ori cat salariile si acestea erau cu 30% mai mari, comparativ cu sectorul privat. O asemenea situatie nu se intalnea nicaieri in lume", a mai afirmat secretarul general al AOAR.

Miercuri, presedintele Traian Basescu a sustinut in Parlament un discurs pe probleme de politica interna, aratand ca ar trebui gasite solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa fie reintregite salariile bugetarilor.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul lui 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de baza ale bugetarilor sunt acum, in valoare nominala, mai mici cu 13,75% fata de vara anului 2010.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#majorare salarii Cristian Parvan , #Salarii