Croitoru: cresterea salariilor este benefica, daca exista resurse

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 20:44
1559 citiri
Croitoru: cresterea salariilor este benefica, daca exista resurse

Majorarea salariilor, prin cresterea directa sau reducerea contributiilor de asigurari sociale, poate fi benefica, intrucat va sustine consumul, dar numai in conditiile in care Guvernul va gasi resursele financiare necesare, apreciaza Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a argumentat ca economia a crescut in 2011 cu mai mult de 2%, ceea ce a dus la constituirea unui spatiu fiscal, dar ramane la parerea ca aparatul bugetar nu a fost suficient restructurat si isi mentine estimarea ca surplusul de personal s-a situat la 400 - 500.000 de salariati, din care au fost disponibilizati mai putin de jumatate.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

"Sunt consecvent cu ceea ce am anticipat la momentul taierii salariilor bugetarilor, ca o reversare completa a acelei reduceri nu va putea avea loc mai devreme de 18-24 de luni, ceea ce inseamna jumatatea acestui an", a continuat Lucian Croitoru.

Oficialul BNR spune ca Executivul poate creste salariile bugetarilor atat prin reducerea CAS la angajat, cat si prin majorari directe, dar a evitat sa se pronunte daca bugetul poate sustine o acoperire integrala a diferentei ramase intre salariile actuale ale bugetarilor si nivelul salarial din iulie 2010.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.

O majorare directa cu 16% ar insemna o cheltuiala suplimentara de personal de peste 3 miliarde de lei in acest an, adica o crestere anuala cu 6,4 miliarde lei, pornind de la o anvelopa salariala de 39,8 miliarde lei, nivel inscris in bugetul aprobat pe 2012.

In varianta unei reduceri cu 3 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale platite de angajati, salariile bugetarilor ar urca automat cu aproximativ 4,5%, iar majorarea directa pentru recuperarea integrala s-ar limita la 11%. In acest caz, pe sectorul bugetar scaderea de venit la bugetul CAS ar fi acoperita integral.

Basescu a mentionat miercuri ca nu este suficient sprijinul politic pentru cresterea salariilor, aratand ca Executivul trebuie sa gaseasca solutii pentru asigurarea resurselor financiare.

"Este adevarat, la inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor (...) Din acest punct de vedere veti avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient daca talentul dumneavoastra si al Guvernului nu va fi pe masura momentului si pe masura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus presedintele.

El a aratat ca aceasta reintregire a salariilor bugetarilor va trebui facuta in conditiile in care in luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent fata de veniturile planificate, insa in februarie a fost un minus de doua ori mai mare decat excedentul din luna precedenta. Potrivit presedintelui, si in martie este posibil un minus in colectarea veniturilor la buget, dar acesta se datoreaza conjuctural situatiei meteorologice din luna februarie.

Totodata, el s-a declarat convins ca majoritatea parlamentara, impreuna cu Guvernul, premierul, ministrul de finante, dar poate si opozitia, vor putea gasi resurse in buget pentru acest obiectiv.

"Sunt convins ca majoritatea parlamentara si, de ce nu, si opozitia, impreuna cu Guvernul, cu premierul, cu ministrul de Finante, privind in bugetul de stat, asa cum el este aprobat, si fara a diminua investitiile, dar puteti diminua cheltuieli in alte zone ale bugetului, veti putea gasi resurse ca, la sfarsitul mandatului, sa le puteti spune bugetarilor ca au salariile intregi, asa cum le-ati gasit cand ati venit la guvernare", a afirmat el.

In cadrul acordurilor internationale, autoritatile romane au convenit cu FMI si CE inghetarea pensiilor si salariilor pentru acest an, cu posibilitatea unor majorari prudente in cazul unor evolutii peste program a veniturilor bugetare.

"Initial, salariile din sectorul public vor fi inghetate, la fel ca si pensiile (prin amanarea acestui element al implementarii legii pensiilor pana in anul 2013). Totusi, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru, avem in vedere aplicarea de majorari prudente la salarii si pensii, mai tarziu in cursul anului", se arata in cea mai recenta scrisoare de intentie, semnata de autoritati in luna februarie.

Bugetul pe 2012 a fost construit pe un deficit de 1,9% din PIB, iar in acordul cu FMI este mentionata o valoare nominala pe cash de 12,2 miliarde lei, echivalentul a 2,1% din PIB (incluzand probabil si PNDI).

Pe de alta parte, Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene sa reduca in acest an deficitul bugetar calculat dupa regulile ESA 95 la sub 3% din PIB.

Anul trecut, tinta de deficit bugetar a fost de 4,4% din PIB, iar din executie a rezultat un nivel de 23,8 miliarde lei, echivalentul a 4,12% din PIB-ul anuntat recent de Institutul National de Statistica, de 578 de miliarde lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#majorarea salariilor Croitoru, #cresterea salariilor Croitoru , #Salarii