Cum sa faci afaceri de milioane cu firme fara niciun salariat

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:25
2116 citiri
Cum sa faci afaceri de milioane cu firme fara niciun salariat
Foto: KeysFin

Economia romaneasca este una plina de paradoxuri. Dincolo de faptul ca marea majoritate a firmelor au sedii in apartamente si garsoniere, exista peste 100 de mii de firme care fac afaceri fara niciun salariat.

Potrivit unei analize realizata de analistii de la KeysFin, cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei.

De ce sa te complici sa angajezi oameni, sa le asiguri birouri, echipamente, sa le platesti salarii, contributii la asigurarile de sanatate, sa te bata la cap cu concedii etc. cand mai bine lucrezi singur si faci afacerile in regim de eficienta maxima?

Probabil asa gandesc multi dintre intreprinzatorii romani care deruleaza business-uri prin firme fara niciun angajat declarat la Ministerul Finantelor.

Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finantelor erau inregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fara niciun angajat sau care nu si-au declarat salariatii, fata de 116.620 in anul anterior.

Cele mai multe firme activau in domeniul comertului (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

"Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie", spun analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fara angajati trebuie impartite in trei clase distincte - unele care functioneaza ca "afaceri la purtator", o serie de firme care lucreaza cu colaboratori externi si altele care prefera sa angajeze la negru.

"Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii.

Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori - de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat", au explicat analistii.

Datele statistice KeysFin arata ca firmele fara angajati au realizat in 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezinta 3,6% dintre totalul afacerilor din Romania, de 1063 miliarde lei.

Procentul acestora este in scadere cu 0,69% fata de anul 2013, atunci cand business-ul firmelor fara angajati a fost de 43,9 miliarde lei.

Analistii de la KeysFin remarca faptul ca boom-ul afacerilor-fantoma a fost inregistrat, coincindenta sau nu, in timpul apogeului crizei economice, in 2012, cand reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel national.

TOP 10 firme fara angajati din Romania

In cautarea firmelor fara angajati declarati la Ministerul Finantelor, analistii de la KeysFin au descoperit cateva exemple relevante privind modul in care aceste companii sunt folosite de oamenii de afaceri.

Datele statistice arata ca, in top 10 - firme fara angajati - cele mai multe sunt din Bucuresti si activeaza in sectorul constructiilor.

Topul este condus de un nume sonor, firma de constructii Strabag AG Austria, sucursala Bucuresti-Romania, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei si un profit net de 17,3 milioane lei. Fara niciun angajat declarat!

Pe locurile urmatoare s-au clasat, in ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica - sucursala Ploiesti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei si un profit de 9,1 mil.lei, producatorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei si profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA PARIS - sucursala Bucuresti - industria prelucratoare, cu afaceri de 101 milioane lei si pierderi de 386 mii lei, firma de constructii Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma - sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei si un profit de 919 mii lei si firma specializata in comert Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei si un profit de 85,6 mii lei.

"Cele mai multe firme prezente in acest top sunt companii contractoare din sectorul constructiilor, care angajeaza diverse lucrari si pe care le cesioneaza catre alte firme specializate in domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrela, asa explicandu-se si faptul ca nu au declarat angajati", au explicat analistii KeysFin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#firme fara angajati, #afaceri fantoma Romania , #Salarii