Cum vrea Adrian Nastase sa salveze economia?

Joi, 11 Februarie 2010, ora 09:41
1169 citiri
Cum vrea Adrian Nastase sa salveze economia?

Adrian Nastase, actualul presedinte al Consiliului National al Partidului Social Democrat, intentioneaza sa ofere sprijin nu numai angajatilor, ci si investitorilor, potrivit programului de candidatura la presedintia partidului.

"Propun politici prin care partidul nostru sa acorde egala atentie nu numai celor care primesc salarii, ci si celor care platesc salarii - adica celor care investesc, isi asuma riscuri, creeaza si mentin locuri de munca", scrie Nastase, in proiectul prezentat pe blogul sau.

El adauga ca statul nu trebuie sa promoveze o politica prin care doar se redistribuie putinul produs de "economia inapoiata", ci trebuie sa sustina activ investitiile capitalului national si strain.

De altfel, Nastase crede ca interventionismul, interventia statului in problemele economice, este singura solutie pentru redresarea economiei, asa cum se observa in state puternice, precum SUA, Franta sau Marea Britanie.

"Provocarea noastra, din acest punct de vedere, consta in gasirea unui echilibru intre stat si piata, intre actiunea colectiva locala, nationala si europeana, intre sectorul guvernamental si cel neguvernamental. Consider ca economia de piata nu poate sa se transforme intr-o societate de piata si nici ca piata libera poate rezolva totul. Cultura, sanatatea, educatia nu pot fi transformate in marfa. Ele raman domenii esentiale de manifestare a functiilor reglatoare ale statului", a scris Nastase.

Mediul de afaceri, o prioritate

"Munca producatoare de valoare si aducatoare de bunastare". Astfel numeste Nastase mediul de afaceri, "capitalul investit in productie si in dezvoltare, capitalul utilizat pentru inovatie si innoire tehnologica".

Primul obiectiv al presedintelui CN al PSD, pe care il are in vedere pentru programul de guvernare, este imbunatatirea conditiilor de munca in mediul productiei si imbunatatirea cadrului institutional pentru investitii, astfel incat acestea sa devina dominante in economia Romaniei.

De asemenea, Nastase propune o reanalizare a reglementarilor actuale, pentru ca sistemul fiscal sa fie diferentiat si flexibil, lucru ce ar putea asigura echilibrul intre reducerea inegalitatilor sociale si cresterea "dinamismului economic".

Astfel, politica fiscala ar trebui sa promoveze ideea ca profiturile sa fie reinvestite, in vederea unor noi locuri de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#afaceri, #economie, #interventionism, #mediu, #nastase , #Salarii