Economia in vacanta

Luni, 29 Iunie 2009, ora 10:36
1154 citiri
Economia in vacanta

Manageri romani estimeaza ca pe perioada vacantei de vara, respectiv in lunile iunie-august, economia va cunoaste o stabilitate relativa, dar si o usoara scadere a activitatii.

In cadrul anchetei, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei, cu sold conjunctural de -10%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare, cu o scadere de 25% la intreprinderile cu pana la 50 salariati. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de 1%.

Deasemenea, in constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere moderata a volumului productiei , sold conjunctural -6%, si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi, sold conjunctural -10%. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora, sold conjunctural -2%.

In iunie 2009, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, sold conjunctural -4%. Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector, sold conjunctural -24%. Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata, sold conjunctural +10%.

Conform estimarilor din luna iunie 2009, cererea de servicii va cunoaste o scadere moderata, cu un sold conjunctural -15%. In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a numarului de salariati, sold conjunctural -18%. Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile foarte mari , cu 500 salariati si peste. Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata , cu un sold conjunctural +9%. 

 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie, # scadere, # constructii, # servicii, # preturi, # salariati , #Salarii