IMM-urile: punctul culminant al crizei, in 2010

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 12:47
1642 citiri
IMM-urile: punctul culminant al crizei, in 2010

Majoritatea intreprinzatorilor mici si mijlocii considera ca punctul culminant al crizei va fi in acest an, iar un sfert dintre reprezentantii firmelor intervievate intr-un sondaj realizat de Consiliul IMM-urilor se asteapta ca acest moment sa fie in 2011, transmite Mediafax.

Consiliul National pentru IMM-uri private (CNIPMMR) a lansat vineri editia a 8-a a Cartei Albe a IMM-urilor care cuprinde un sondaj realizat prin intervievarea a aproape 1.500 de intreprinzatori.

Astfel, 57% dintre respondenti au apreciat ca punctul culminant al crizei va fi in 2010, iar 25% ca acest moment va fi in 2011.

Intrebati cum au evoluat afacerile de la inceputul crizei, respectiv din octombrie 2008, aproape jumatate dintre intreprinzatori au raspuns ca si-au redus activitate, 43% ca au aceiasi parametri, iar 7,3% ca au crescut activitatea.

Totodata, in 2009 peste 60% dintre firme au avut performante inferioare celor din 2008, 22,23% au obtinut aceleasi rezultate, iar 17% peste nivelul anului anterior.

Si in aceste conditii, majoritatea IMM-urilor au mentinut salariile, respectiv 60% dintre respondenti.

Cei care au scazut salariile in perioada crizei reprezinta 22,13% din intreprinzatorii intervievati, iar 20% din total chiar au crescut salariul mediu.

"Faptul ca patru cincimi dintre IMM-uri au mentinut sau au crescut salariile este un element de stabilitate sociala in Romania", a declarat, la lansarea Cartei Albe, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Sondajul a urmarit si perceptia intreprinzatorilor fata de mediul de afaceri, in acest sens acesta relevand ca in 2010 aproape 80% dintre IMM-uri considera mediul stanjenitor pentru afaceri.

Scaderea cererii interne, fiscalitatea si birocratia reprezinta in continuare principalele probleme cu care se confrunta IMM-urile, cu toate ca principala oportunitate identificata de firme ramane piata interna, urmata de pietele externe si produse noi.

In vedere ameliorarii dificultatilor cu care se confrunta IMM-urile, CNIPMMR a reiterat necesitatea adoptarii imediate a unui set de masuri, inclusiv eliminarea impozitului minim, in urma introducerii acestuia pierderile la buget fiind de 2,8 miliarde de lei, generate de inchiderea unui numar foarte mare de firme.

Alta masura se refera la introducerea unui sistem de evaluare si motivare a lucratorilor care aproba cereri pentru finantare europeana.

Totodata, reprezentantii IMM-urilor sustin alocarea a 100 de milioane de lei anual pentru sustinerea infiintarii de firme de catre tineri.

Prognozele CNIPMMR arata ca in urma masurii ar putea fi create circa 20.000 de firme pana in 2011.

Pe de alta parte, CNIPMMR a propus modificarea schemei de ajutor de stat care se adreseaza investitiilor de 10 milioane de euro, si care creeaza 100 de locuri de munca, in sensul reducerii investitiei la 10.000 de euro si a locurilor de munca nou create la zece.

In acelasi timp, intreprinzatorii vor extinderea masurilor privind comercializarea produselor alimentare in hipermarketuri si supermarketuri la toate tipurile de produse.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imm, #criza, #firme , #Salarii