Programele de internship, o solutie pentru companiile la inceput de drum

Luni, 24 Martie 2014, ora 12:48
2699 citiri
Programele de internship, o solutie pentru companiile la inceput de drum

O preocupare reala a companiilor la inceput de drum, dar nu numai, este sa gaseasca oameni buni care sa le sprijine afacerea, sa fie dedicati si sa creasca alaturi de ei. O alta provocare este sa doreasca sa munceasca pe bani mai putini pentru ca, oricat de mult ne-am dori sa nu fie asa, realitatea noastra confirma faptul ca fondul de salarii nu mai este ce a fost odata.

Una dintre solutiile foarte la indemana, pe care le recomand cu drag, sunt programele de internship. In ultima perioada, au existat foarte multe proiecte in randul facultatilor care vizeaza sa apropie invatamantul de piata muncii. Printre alte activitati pe care aceste proiecte le-au avut, o componenta importanta a constat in gasirea unor parteneri din randul companiilor care sa primeasca studenti in practica.

Exista doua categorii de beneficii ce rezulta dintr-un program de internship. Prima categorie se refera la companie:

  • In primul rand un program de internship nu presupune costuri financiare. Studentii fac aceasta munca voluntar, beneficiind in schimb de experienta dobandita. Compania astfel castiga forta de munca fara a trebui sa aloce resurse financiare.
  • Studentii sunt dornici sa invete si sa ajute, sunt foarte motivati si saritori. Accepta sarcinile care li se dau si compania poate astfel sa isi deblocheze anumit oameni ce pot aduce o contribuite mai mare daca au mai mult timp la dispozitie pentru sarcinile importante. Studentii pot fi alocati pentru sarcini rutiniere, simple, dar si pentru sarcini creative unde pot veni cu idei proaspete gata sa si le asume si sa le puna in practica.
  • Companiile care doresc sa angajeze ii pot forma de la zero, integrandu-se imediat in cultura companiei. De asemeni pot avea mai multi studenti alocati pentru aceleasi tipuri de sarcini si pot alege in functie de potentialul acestora.
  • Daca o companie are in vedere o anumita persoana pentru a fi promovata intr-un post de management, ii poate aloca studenti din internship, odata pentru a-si dezvolta abilitatile de conducere, apoi compania poate cere feedback direct de la studenti cu privire la anumite aspect, delegare, coordonare etc.
  • Externalizarea unor servicii poate fi de asemeni unul dintre beneficii. Daca exista un proiect de promovat, pliante de impartit, distribuirea unor plicuri sau afise, toate aceste sarcini pot fi preluate de studentii din program fara costuri suplimentare din partea companiei.
  • Cea de a doua categorie se refera la beneficii individuale pe care le poate avea cineva din cadrul companiei, care accepta studenti in internship.

  • In primul rand se poate elibera de sarcini simple dar consumatoare de timp. Informarea prin telefon a mai multor persoane, aranjarea documentelor etc.
  • Apoi isi poate verifica abilitatile de coordonare, modul in care deleaga, poate cere feedback si isi poate imbunatati aceste abilitati.
  • Daca exista un proiect, poate folosi studentii pentru a acoperi anumite faze ale proiectului, pentru care initial ar fi platit o forta de munca.
  • Studentii sunt oricand disponibili, oferind astfel foarte multa flexibilitate. Daca exista ceva ce trebuie finalizat si termenul pare imposibil de atins, in loc de a plati orele suplimentare pentru angajati, se poate apela la studenti.
  • In concluzie, printr-un astfel de proiect se poate dobandi REDUCEREA COSTURILOR, FLEXIBILITATE, CREATIVITATE, RAPIDITATE.

    Articol semnat de Viviana Andone, Learning Arhitect

    MMM Consulting

    Viviana Andone este Learning Arhitect in cadrul companiei MMM Consulting, ce ofera programe de training si consultanta ale caror abordari interactive sunt menite sa antreneze si sa dezvolte abilitati cheie ce conduc catre crestrea performantei si eficientei in business. O parte din interventiile de consultanta sau de instruire au atasate metodologii de masurare prin care se asigura o invatare si o dezvoltare structurata si personalizata.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
    Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
    Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
    #firme internship, #trainer MMM Consulting , #Salarii