Isarescu, despre cresterea salariilor: Un medicament dat in dozaj necorespunzator face mai mult rau decat bine

Vineri, 17 Mai 2019, ora 16:14
1975 citiri
Isarescu, despre cresterea salariilor: Un medicament dat in dozaj necorespunzator face mai mult rau decat bine
Foto: CC0 Creative Commons

Cresterea economica a Romaniei poate fi un motiv de mandrie, insa pana acum acest lucru a creat dezechilibre si toate masurile din acest an electoral, inclusiv cresterile salariale, trebuie foarte bine dozate, intrucat, ca si in medicina, excesul poate face mai mult rau decat bine, a declarat, vineri, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, intr-o conferinta de presa.

El a fost intrebat daca avansul economiei, de 5,5%, poate fi o mandrie pentru Romania.

"Judecata noastra este urmatoarea: cat putem sa asiguram convergenta reala, (cresterea economica - n.r.) este un activ, dar fara dezechilibre. Un dezechilibru, mai devreme sau mai tarziu, va trebui corectat si daca nu stii cum sa o faci din timp, nu faci "soft landing", piata o va face abrupt si o va face printr-o cadere de crestere economica. Piata va duce la acest lucru. Si atunci, in loc sa ai un grad de convergenta mai rapid... Noi am patit-o in 2008-2009, corectia care s-a intamplat, dupa o crestere-record in anul precedent, pentru ca a venit criza. Si atunci e preferabil sa ai o crestere care sa nu fie dezechilibranta, ca sa spun asa, sa nu creeze deficite prea mari", a sustinut seful bancii centrale.

Isarescu a aratat ca ceea ce se intampla acum produce deja dezechilibre.

"Deci o crestere economica inaintata este un lucru cu care Romania se poate mandri, dar sa nu produca dezechilibre si v-am aratat ca produce dezechilibre. Ca e mult, ca e putin... discutia acum sunt dezechilibrele, le tinem sub control sau nu. Mai ales dezechilibrul extern. Ca am vazut fumuri din-astea: "Dezechilibrul extern, eee..., se poata trai cu el!". Atentie! Nu stiu cum se poate trai cu el. Aici trebuie o atentie foarte mare cu dezechilibrele externe si cu asigurarea finantarii", a avertizat guvernatorul.

El a amintit ca din anul 2000 pana in prezent Romania a avut cel mai inalt nivel de convergenta, de la 29% in anul 2000, la peste 65%.

"Noi avem suficienta flexibilitate prin politica cursului de schimb, dar nu putem face abuz. Ne poate ajuta, dar cand vedem ca dezechilibrele o iau razna, usor, usor trebuie sa reactionam. Cred ca acum, la partea externa, trebuie sa gandim o corectie treptata a dezechilibrului extern", a recomandat responsabilul BNR.

Isarescu a subliniat ca sub nicio forma Banca Nationala nu a fost impotriva cresterii economice.

"Dozajul. Cuvantul pe care il folosim este dozajul. Si la cresterile salariale. Este greu sa tii dozajul intr-un an electoral, dar, ca in medicina, daca un medicament este dat intr-un dozaj necorespunzator, iti face mai mult rau decat bine", a conchis el.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Isarescu crestere salarii , #Salarii