Lege noua in SUA: Companiile sunt obligate sa faca publice salariile directorilor

Joi, 06 August 2015, ora 11:07
2698 citiri
Lege noua in SUA: Companiile sunt obligate sa faca publice salariile directorilor
Foto: Flickr/ Dan DeChiaro

Inca o lege din pachetul de masuri Dodd-Frank, emis in 2010 de americani, a primit aprobarea Securities and Exchange Commission (SEC) pentru a fi pusa in aplicare.

Companiile au aflat miercuri, 5 august, ca de acum vor fi nevoite sa raporteze diferentele inregistrate intre salariul unui muncitor obisnuit din firma si cel al directorului executiv, anunta The Telegraph.

Diferente uriase

O statistica a Institutului de Politici Economice din Statele Unite, efectuata pentru perioada anului 2013, demonstreaza ca diferentele salariale din interiorul companiilor sunt gigantice.

In acel an, diferenta medie intre salariul unui angajat dintr-o companie si cea a directorului executiv a fost de 295,9 ori mai mare in favoarea ultimului.

Analistii institutului au descoperit ca intr-un sfert de secol, intre 1978 si 2013, salariile directorilor au crescut cu 973 de procente. Ritmul inregistrat in aceeasi perioada in cresterea salariala la muncitori a fost de doar 10,2%.

Dezvaluirile ar putea alimenta tirada dusa de investitorii din companiile americane, acestia aratandu-se revoltati de contractele salariale imense si beneficiile acordate unor directori.

"Dezvaluirea diferentelor salariale ar trebui sa reprezinte o informatie de valoare pentru investitori si alti actori din piata de capital", a apreciat Kara Stein, membru SEC.

Cireasa de pe tort

In cateva cazuri, investitorii au reusit sa blocheze acordarea unor pachete salariale de ordinul milioanelor de dolari pentru unii directori de banci.

In luna mai, actionarii JP Morgan, convocati intr-o intrunire extraordinara, l-au facut pe directorul Jamie Dimon sa se uite lung dupa contractul salarial de 20 de milioane de dolari pe care il negociase cu Consiliul de Administratie al bancii.

In 2012, actionarii Citigroup au respins propunerea bancii de a-l recompensa pe directorul Vikram Pandit cu un salariu de 15 milioane de dolari pe an. Actiunile grupului tocmai inregistrasera o scadere de 44 de procente pe bursa.

Legea a avut parte de opozitia republicanilor din Comisie, ca si de cea a reprezentantilor Camerei de Comert a Statelor Unite.

Acestia au afirmat ca dezvaluirea acestor diferente ar putea induce in eroare investitorii in aprecierea corecta a rezultatelor financiare ale unei companii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#salarii directori SUA, #diferente salariale directori muncitori, #legislatie americana , #Salarii