Legea unica: Politistii ameninta cu boicotarea alegerilor

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 17:54
5314 citiri
Legea unica: Politistii ameninta cu boicotarea alegerilor

Agentii de politie sunt discriminati fata de subofiterii MApN, SRI, SPP, STS si chiar fata de colegii din structuri militarizate MAI, jandarmii si pompierii, in forma actuala a Legii unitare de salarizare, declara liderul Sindicatului Politistilor, care ameninta cu proteste si boicotarea alegerilor, precizeaza NewsIn.

Marin Gruia, presedintele SNPPC, a declarat, pentru NewsIn, ca o nerezolvare a discriminarii salarizarii agentilor de politie va declansa, din nou, protestele sindicale "cu energia corespuzatoare numultumirii a peste 75% din efectivele Politiei Romane". Una dintre formele concrete si inevitabile a protestelor politistilor va fi, cu siguranta, boicotarea alegerilor din noiembrie 2009, a mai afirmat el.

"Discriminarea este foarte evidenta. Potrivit noii legi, ofiterii din MAI vor fi remunerati conform acelorasi coeficienti ca si ofiterii din MApN, S.R.I., S.P.P., S.T.S., M.J, insa nu la fel se intampla si in cazul agentilor de politie. Pentru toate categoriile de militari, coeficientii de salarizare ai agentilor se vor incadra intre 1,75 - 2,55 (n.r. salarii minime pe economie), iar proiectul noii legi restrange coeficientii de salarizare ai agentilor de politie la intervalul de 1,70 - 2,10".

Nu intelegem ratiunea potrivit careia agentii, care sunt in jur de 60.000, sunt cotati mai slab. Sunt functionari publici civili, potrivit Statutului Politistului, dar la fel si ofiterii MAI si practic noul document discrimineaza politistii intre ei si pe agentii de politie fata de toti subofiterii sistemului de securitate nationala", a declarat pentru NewsIn, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marin Gruia, care crede ca nu este vorba doar despre o simpla eroare de apreciere, ci de "o atitudine de sfidare a unei importante categorii profesionale din subordinea statului si, mai grav, un semn al dezinteresului pentru ordinea publica si siguranta cetatenilor".

Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, SNPPC a semnalat autoritatilor aceasta discriminare a politistilor, dar nu a primit nici un fel de raspuns, spune liderul sindical. Singurul demnitar care a reactionat la protestul SNPPC a fost presedintele Romaniei, care asa cum sustine Gruia, s-a aratat interesat de situatie si a promis ca se va implica, in masura atributiilor sale.

Amiralii, generalii si chestorii generali de politie au fost coborati, in grila unica de salarizare, de la un coeficient de 9,4 la 9, in timp ce prim-adjunctul directorului SRI si SIE urca la 11 salarii minime pe economie, de la 10, 35, potrivit ultimei variante a Legii unice obtinuta de NewsIn.

Astfel, seful Statului Major General, directorul STS, directorul SPP ar urma sa castige 11 salarii minime pe economie, mai mult decat parlamentarii, care au un coeficient de 9,6 in grila trimisa joi seara sindicatelor. Salariile directorilor SRI si SIE nu apar evidentiate in proiectul Legii unice de salarizare.

Soldatii ar urma sa castige, pe de alta parte, 1,5 salarii minime pe economie, iar un agent de politie cu grad de sergent major 1,7.

Un maistru militar principal cu studii superioare va castiga
, potrivit acestei variante de lege, 2,55 salarii minime pe economie, ca si in vechea varianta de proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#lege, #unica, #politisti, #salarii, #alegeri, #mapn , #Salarii