Ministerele vor strategie unitara in litigiile legate de salariile neplatite

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 14:21
1268 citiri
Ministerele vor strategie unitara in litigiile legate de salariile neplatite

Executivul va constitui un grup de lucru care sa elaboreze un punct de vedere unitar al institutiilor guvernamentale in ceea ce priveste apararea in litigiile declansate in instanta de catre bugetari pentru acordarea unor restante salariale neachitate, pentru a limita numarul proceselor pierdute, transmite Mediafax.

"Va fi constituit un grup de lucru care sa elaboreze un punct de vedere unitar cu privire la modalitatea de aparare in instanta in cazul litigiilor care au ca obiect drepturi salariale", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Grupul de lucru este constituit in contextul in care cuantumul sumelor rezultate din titlurile executorii emise pana in prezent de instante judecatoresti avand ca obiect acordarea pentru bugetari a unor drepturi salariale, in special din sistemul justitiei si al administratiei penitenciare, este calculat la peste 2,2 miliarde lei.

In 2009, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti in favoarea bugetarilor, in principal pentru personalul din justitie si administratia penitenciarelor, devenite executorii pana la 31 decembrie 2009, sa fie esalonate la plata cu cate o treime din valoarea titlului, in perioada 2010-2012.

Guvernul argumenta ca executarea titlurilor de plata stabilite prin hotarari judecatoresti are o influenta substantiala asupra bugetului de stat si face imposibila echilibrelor bugetare si, implicit, respectarea angajamentelor asumate de Executiv in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar.

Bugetele Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public si Consiliului Superior al Magistraturii au fost suplimentate recent de Guvern cu un total de 205,5 milioane lei, pentru plata transei din drepturile salariale castigate de magistrati in instanta, prevazute pe 2010.

Acelasi sistem a fost aplicat si pentru drepturile salariale restante castigate in justitie in acest an.

In luna martie 2010, Guvernul a decis, prin ordonanta, ca restantele salariale castigate de catre bugetari in instanta pe parcursul acestui an sa fie esalonate la plata pe o perioada de trei ani, in intervalul 2011-2013.

Esalonarea la plata a fost argumentata si in acest caz prin fondurile limitate si riscul depasirii deficitului bugetar.

Pentru achitarea salariilor restante in urmatorii trei ani este deja estimat un plus de cheltuieli bugetare in suma totala de 1,39 miliarde lei, respectiv 463 milioane lei in 2011, 462 milioane lei in 2012 si 473 milioane lei in 2013.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#salarii, #ministere, #bugetari , #Salarii