Patronatele catre seful statului: Sa ne mai lase in pace !

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 22:16
2775 citiri
Patronatele catre seful statului: Sa ne mai lase in pace !

Presedintele Traian Basescu le-a adresat patronatelor o invitatie, mai in gluma, mai in serios, sa mareasca de 5 ori salariile, pentru ca in felul acesta ar creste si veniturile la bugetul de stat. Patronatele resping categoric propunerea sefului statului si vin cu alte solutii pentru stimularea mediului de afaceri, printre care se numara diminuarea TVA si a CAS.

Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, sustine ca nu pot sa maresti salariile decat in functie de productivitate si mentioneaza ca, daca Traian Basescu poate sa faca acest lucru, le-ar mari si el, de a doua zi.

"Daca as creste salariile de 5 ori, intr-adevar incasarile la buget ar creste, dar tot pe socoteala mea. Se poate interpreta: marind salariile de cinci ori, oamenii vor avea mai multi bani iar consumul va creste. Dar asta e o iluzie, pentru ca s-a ajuns la un dezechilibru intre salarii si productivitate.

Productivitatea romaneasca este mica, iar salariile sunt mici din cauza costurilor foarte mari. Singurul lucru cu care te poti "juca" sunt salariile. In clipa in care salariul se impoziteaza excesiv, salariul este mic. Si apare mana de lucru la negru, ca sa compenseze", spune Sorin Minea, pentru Business 24.

Salariile, singura marja a oamenilor de afaceri

Presedintele Roamlimenta sustine ca singura marja pe care o au oamenii de afaceri este salariul, pentru ca nu pot modifica nici cheltuielile cu utilitatile si nici costurile materiei prime.

"Salariile, pe care le tin in echilibru, incercand sa am un pret de piata cat mai scazut, pentru ca salariile reprezinta intre 15 si 20% dintre cheltuieli. Sa le fac de cinci ori mai mari ar insemna sa explodeze toate preturile, pentru ca se duc in pret, in alta parte un au unde sa se duca si as crea un dezechilibru urias pe piata", explica omul de afaceri.

Acesta precizeaza ca "E ca si cum eu m-as duce la un competitor de-al meu si i-as spune: uite, iti dau eu solutia. Ia dubleaza-le salariile sa vezi ce fericiti vor fi muncitorii tai. Si el se uita la mine si isi face cruce: Ba nu, dubleaza-le tu!".

Omul de afaceri mai spune ca, daca mana de lucru ar fi ieftina si impozitele s-ar reduce pana la 30%, "fara niciun efort financiar i-as da angajatului un salariu mai mare si asa ar creste consumul".

In schimb, Sorin Minea crede ca o solutie ar fi reducerea pretului la combustibil, pentru ca "oricum suntem in top".

O problema falsa

Pe de alta parte, Lucretia Voinescu, reprezentanta UGIR 1903 spune ca problema care se pune este una falsa.

"Problema care se pune este o falsa problema, pentru ca pana se ajunge la acea cota unica, sunt costuri atat de mari pe un loc de munca, incat la sfarsit ce numeri? Degeaba ma mai impozitezi, chiar si cu 1%, cu ce ma ajuta"? se intreaba, retoric, Lucretia Voinescu.

In opinia sa, impozitarea cea mai comoda este impozitarea la intrare, adica impozitarea excesiva pe munca, impozitare direct si indirecta, TVA-ul marit, deci toate cheltuielie marite. "Iar la final spui 10% din profit, daca mai exista", subliniaza reprezentanta UGIR 1903.

Referitor la invitatia sefului statului de mari salariile angajatilor de 5 ori, aceasta spune ca "este minunat, din punctul lui de vedere, dar noi incercam sa fim competitivi".

"In clipa in care marim un salariu, tot ce inseamna sarcina pe forta de munca, atata platim noi la stat, pentru locul acela de munca. Daca eu maresc salariul peste ceea ce poate sa imi ofere mie piata competitiva la export, China abia asteapta", mai spune Lucretia Voinescu, pentru Business 24.

Avem o concurenta a fortei de munca platita la negru

In opinia Lucretiei Voinescu, prima masura care ar trebui aprobata pentru stimularea mediului de afaceri este diminuarea TVA-ului si micsorarea taxelor pe forta de munca.

"Noi avem o concurenta a fortei de munca platita la negru", mai spune reprezentantul UGIR 1903.

Lucretia Voinescu a facut referire si la impozitul unic pe profit si spune ca acesta este "si mai periculos, pentru ca atrage piata speculativa. Cei care baga repede banu, scot repede banu si au obtinut profit", conchide oficialul UGIR 1903.

La randul sau, Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), considera ca:

"Domnul presedinte Basescu incearca sa impuna o linie prudenta, in tot ceea ce inseamna declaratiile privind starea economiei. Dansul, fiind cel mai informat om din tara, este in posesia unor elemente privind evolutiile viitoare, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivelul Romaniei".

In opinia purtatorului de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), cota unica nu este foarte mica, ci "la limita suportabilitatii mediului de afaceri".

Majorarea cotei unice ar avea efecte devastatoare

"Orice majorare a acestei cote ar avea efecte devastatoare asupra economiei romanesti. Nu avem cum sa fim de acord cu o majorare a taxei unice.

Noi spunem ca si asa Romania este suprafiscalizata si ca este impovarat mediul de afaceri, atat de sistemul de taxe de stat cat si de sistemul parafiscal, pentru ca aproape fiecare institutie, centrala sau locala, a declansat un concurs de tipul "Vrei sa fii miliardar", prin care sa introduca din ce in ce mai multe taxe, taxulete si parataxe", subliniaza Dan Matei Agathon, pentru Business 24.

Dan Matei Agathon subliniaza faptul ca ACPR cere reducerea parafiscalitatii si concentrarea taxelor in cateva taxe si impozite centrale, importante si "sa ne mai lase in pace cu sistemul asta fiscal complex si complicat, incat nici nu mai stii unde sa platesti si cat sa platesti".

Pe de alta parte, Dan Matei Agathon recunoaste ca invitatia presedintelui adresata patronatelor, de a mari de 5 ori salariile angajatilor a fost o gluma. "Eu as fi absolut de acord cu dansul, pentru ca in felul asta ne-am apropia si noi de nivelul mediu din Uniunea Europeana. Marind salariile de 5 ori, peste 20-30 de ani, vor creste si pensiile de 5 ori."

Dar ca sa maresti salariile de 5 ori trebuie sa ai si contextul economic necesar, mai aminteste purtatorul de cuvant al ACPR. "Trebuie incurajate exporturile, trebuie luate masuri de a atragere a investitorilor straini, care dau drumul la industriile pe orizontala si dau de mancare intreprinderilor romanesti, nu nu mai companiilor internationale.

Masuri pentru stimularea mediului de afaceri

Atunci trebuie sa reducem si TVA-ul in agricultura, asa cum ACPR-ul a cerut in repetate randuri. Efectele ar fi trecerea din zona neagra, a unor produse alimentare de baza in zona alba, controlata de stat si platibila, astfel incat sa existe TVA care sa se duca la bugetul de stat".

In ceea ce priveste masurile care ar trebui luate pentru a sprijini mediul de afaceri, Dan Matei Agathon crede ca ar trebui ca salariile mici, cele cuprinse intre 700 si 1000 RON sa inregistreze o crestere de la 100 la 300 de lei, in conditiile in care impozitul pe salarii nu s-ar aplica.

"In plus, angajatorul si lucratorul sa plateasca numai cota de CAS. Acest lucru ar insemna scoatere de la negru a celor care sunt inca platiti la salariul minim, o crestere a consumului. O alta masura care ar putea sa asigure relansarea mediului de afaceri ar fi reducerea CAS-ului".

Cresterea economica se realizeaza prin mari investitii publice. Din acest punct de vedere, ACPR-ul apreciaza faptul ca presedintele Basescu a spus ca nu va promulga legea bugetului, daca banii pentru investitii nu vor scrisi clar.

"Sa nu mai ramana loc pentru tot felul de parcuri de distractii prin comune, de fantani arteziene in 14 culori si de flori mai multe decat are Parisul. Ci sa fie bani pentru investitii publice, care ar insemna imediat sange proaspat in industriile pe orizontala si astfel o crestere a veniturlor la buget si o crestere economica vizibila, la trei luni din momentul in care investitiile publice ar urma sa fie declansate la nivel national", subliniaza Dan Matei Agathon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Traian Basescu crestere salariu, #traian basescu declaratii analisti financiari , #Salarii