"Plata CAS pentru drepturile de autor, un bir excesiv"

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 17:08
1889 citiri
"Plata CAS pentru drepturile de autor, un bir excesiv"

Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) considera ca plata obligatorie a CAS de catre cei care obtin venituri din drepturi de autor reprezinta un bir excesiv, care va avea consecinte nefavorabile asupra artei din Romania, informeaza NewsIn.

"Eu inteleg foamea de bani a guvernului, insa, in momentul de fata, acest bir este unul excesiv, care va avea consecinte nefavorabile fata de activitatea artistica din aceasta tara. Guvernul Boc IV pune acest bir in seama autorilor, nu numai a muzicologilor, ci si a ziaristilor, actorilor, pictorilor. Este pentru prima data in istorie cand autorii liber profesionisti sunt obligati sa dea statului 31% din incasarile lor lunare", a declarat presedintele UCMR-ADA, Adrian Iorgulescu, care a precizat ca nu vorbeste din punctul de vedere al unui fost ministru al Culturii sau al unui membru al PNL, ci in calitate de reprezentant al celor peste 6.500 de compozitori din Romania.

Potrivit reprezentantilor UCMR-ADA, principala deficienta a proiectului legii sistemului unitar de pensii din Romania este faptul ca ii obliga pe creatori sa plateasca CAS in valoare de 31,3% din venituri, in timp ce un salariat plateste doar 10,5%, iar angajatorul acestuia plateste restul de 20,8%.

A doua nemultumire a reprezentantilor creatorilor de muzica din Romania este o initiativa legislativa ce ar urma sa scuteasca statul si autoritatile locale de plata drepturilor de autor in cazul in care organizeaza spectacole sau concerte.

Astfel, primariile care organizeaza concerte in pietele publice nu vor mai plati drepturi de autor.

"Se creeaza, prin aceasta lege, o clara inechitate intre institutiile statului si cele private. Daca aceasta initiativa, care a trecut deja de Senat, va trece si de Camera Deputatilor, ne vom adresa Curtii Constitutionale", a spus Iorgulescu.

Nu doar compozitorii romani vor fi afectati de aceasta lege, daca va fi aplicata, ci si cei straini, pentru ca UCMR este reprezentantul unic in Romania al tuturor societatilor de gestiune colectiva din lume.

"Daca Elton John este adus in Romania de primarie, nu cred ca va fi dispus sa renunte la drepturile sale de autor din cauza unei prevederi legislative romanesti", a spus compozitorul Horia Moculescu.

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, sumele stranse din drepturile de autor sunt importante - in 2009, UCMR a incasat 25 de milioane de euro, din care aproximativ 19 milioane au reprezentat drepturile artistilor straini.

Potrivit reprezentantilor UCMR, si organizatiile internationale de gesiune a drepturilor de autor - CISAC (Confederatia Internationala a Societatilor Compozitorilor si Autorilor) a luat atitudine in legatura cu initiativa legislativa de scutire de la plata drepturilor de autor a institutiilor statului, trimitand autoritatilor romane un protest ferm.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#cas, #drepturi, #autor, #ucmr, #ada , #Salarii