Ponta: Avem o posibilitate de crestere de circa 3-4 % a fondului de salarii

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:20
1510 citiri
Ponta: Avem o posibilitate de crestere de circa 3-4 % a fondului de salarii

Majorarea fondului de salarii din sistemul public este posibila cu pana la 4% in 2014, dar nu s-a decis inca modul in care vor fi distribuiti banii suplimentari, a afirmat joi, la Giurgiu, premierul Victor Ponta.

"Avem o posibilitate de crestere de circa 3-4 % a fondului de salarii. Ori asta trebuie sa decidem pana la sfarsitul lunii, daca mai marim salariile cele mai mici din administratia publica sau daca incercam sa acoperim impactul negativ al reducerii CAS-ului", a declarat Ponta.

El a precizat ca subiectul este inca in dezbatere, insa o decizie va fi luata pana la sfarsitul lunii octombrie, pentru a nu se intarzia calendarul adoptarii bugetului de stat pentru anul 2014.

"E o chestiune pe care o dezbatem in aceasta perioada in cadrul Ministerului de Finante si cu ceilalti ministri, dupa care o discutam la sfarsitul lunii cu delegatia Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, iar in prima sedinta din noiembrie adoptam in Guvern proiectul de buget si-l trimitem la Parlament. Parlamentul va avea cel putin o luna, luna noiembrie, in care dezbate bugetul, il aprobam, in asa fel incat in decembrie si institutiile publice sa stie practic pe ce se bazeaza in 2014", a explicat premierul.

Prioritara pentru Guvern este si legea referitoare la salarizarea personalului bugetar, aflata de asemenea in lucru.

"Lucram la ea si vedem foarte clar, salariile mari nu vor creste anul viitor, incercam sa le crestem pe cele mici. (...) In ceea ce priveste bugetarii si celelalte contributii, la un moment dat sigur ca nu o sa avem bani de toate, trebuie sa alegem care e solutia cea mai buna si asta calculam, cu cifre, pana la sfarsitul lunii", a spus Victor Ponta.

Seful Guvernului a dat asigurari, totodata, ca exista resurse bugetare pentru indexarea pensiilor cu un procentaj care va depasi rata inflatiei pe anul in curs.

"Vom reusi anul viitor sa indexam si pensiile. (...) Nu s-a taiat nicio pensie, dimpotriva, o sa creasca pensiile, s-au indexat anul acesta cu rata inflatiei si anul viitor vor fi indexate cu mai mult decat rata inflatiei, pentru ca inflatia la sfarsitul anului va fi foarte mica. (...) Noi aveam calculat initial 3-3,5% si rata inflatiei undeva spre 2%", a afirmat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#crestere salarii 2014, #reducere cas, #inflatie 2014 , #Salarii