Primele de Paste, asteptate de toti angajatii companiilor de stat

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 17:52
3844 citiri
Primele de Paste, asteptate de toti angajatii companiilor de stat

Cei care lucreaza pentru stat vor primi de sarbatorile pascale prime, iar acesta este unul dintre avantajele de a fi angajat la stat.

Daca cei care lucreaza la companii private trebuie sa achite impozite si taxe pentru bugetari, acestia din urma asteapta sa primeasca mariri si, mai ales, primele cu care sa isi faca sarbatorile mai bogate si mai frumoase.

Conform centralizarilor realizate in aceasta perioada, se pare ca suma cuantumurilor va si cuprinsa intre 150 si 3500 lei in anul 2017.

Chiar si in situatia in care anumite companii de stat se afla in pierderi, angajatii acestora vor beneficia de respectivele prime.

Fiecare sector de activitate va beneficia de o anumita suma, care va fi impartita celor ce sunt angajati in cadrul diverselor companii de stat. Este vorba despre o suma destul de insemnata de bani.

Cei 3.500 lei revin angajatilor companiei nationale de aeroporturi din Bucuresti. Chiar daca conducerea CNAB a preferat sa nu divulge in mod oficial cuantumul primelor pe care le vor primi angajatii companiei, aceasta a precizat faptul ca suma va fi aceeasi ca si in anul anterior.

Angajatii companiilor de stat primesc stimultente neimpozabile in acest an

Inca de la inceputul anului 2016, in Codul fiscal sunt incluse tratamente mult mai bune pentru situatiile de acest fel. Comparativ cu alti ani, angajatii firmelor si a companiilor de stat vor beneficia de o suma de bani, pe langa salariul aferent serviciilor prestate, reprezentand prima de Paste.

Potrivit site-ului de stiri stireacalda.ro, numeroase companii din tara vor acorda salariatilor bonusuri de sarbatori, chiar daca situatia financiara nu este tocmai stabila.

Spre exemplu, Complexul Energetic Oltenia, o companie care merge pe pierderi de cativa ani, va fi in masura sa acorde suma de 1000 lei fiecarui angajat. Spre deosebire de anii anteriori, aceastia vor fi recompensati cu 300 lei mai mult pentru sarbatori. Acest lucru este realizabil chiar daca la inceputul anului 2015 un raport oficial al Ministerului Finantelor inregistra pierderi de 213 milioane euro, ajungand la suma de 610 la finele anului respectiv.

Nici angajatii Oil Terminal din Constanta nu vor fi uitati anul acesta. Fiecare va primi cate 1000 lei de Paste. In cazul Uzinei Termoelectrice Midia, prima se va incadra in cuantumul fix de 800 lei, valoare bruta de persoana.

Spre deosebire de anii anteriori, in 2017 cadourile ce constau in bani nu mai sunt impozabile, ceea ce inseamna ca societatile de stat pot oferi angajatilor stimulentele fara a plati alte sume pentru a putea face acest lucru. Ce inseamna acest lucru? Comparativ cu alti ani, acum si cei care nu au copii pot sa beneficieze de sume neimpozabile, lucru care nu era posibil in trecut.

Un lucru important de retinut este faptul ca exista si anumite conditii in care aceste prime sunt acordate. Spre exemplu, tichetele cadou si cadourile pe care le primesc angajatii sunt neimpozabile in conditiile in care valoarea acestora, pentru fiecare persoana in parte, nu este mai mare de 150 lei.

Conform site-ului stireacalda.ro, prima de Paste incasata de compania Romgaz, o companie de stat dintre cele mai profitabile de la nivel de tara, nu vor depasi anul acesta suma de 200 lei. Acestia vor fi impozabili, ceea ce inseamna ca va fi retrasa o anumita taxa din salariile angajatilor, potrivit spuselor reprezentantilor societatii. In urma calculelor efectuate, cei 3300 salariati vor primi, adunat, un total de 2,5 milioane lei.

Chiar daca pare ca lucrurile s-au indreptat in privinta primelor de sarbatori, situatia nu sta chiar asa. Este adevarat ca s-au produs modificari legate de acest subiect si ca tratamentul discriminatoriu al angajatilor anumitor companii nu mai este practicat.

Nu toate companiile insa vor acorda aceste prime. De exemplu, angajatii electrocentralelor din Constanta si Bucuresti, ai Societatii Nationale de Inchideri Mine din Valea Jiului, CFR Calatori si Transelectrica nu vor beneficia de o astfel de suma de bani.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#prime Paste bugetari, #prime Paste angajati , #Salarii