Salariatii CNADNR, in greva japoneza. Urmeaza noi forme de protest

Luni, 03 Iunie 2013, ora 11:19
1780 citiri
Salariatii CNADNR, in greva japoneza. Urmeaza noi forme de protest
Sursa foto: Jurnalul.ro

Salariatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), reprezentati de Sindicatul National Profesional al Drumarilor din Romania, membru al CNS "Cartel ALFA", au demarat, luni, greva japoneza, ca reactie ca recent anuntatele reduceri salariale.

"Desi situatia lucratorilor din CNADNR, reprezentati de Sindicatul National Profesional al Drumarilor din Romania, este dramatica, conducerea CNADNR a demarat o noua actiune de reducere a salariilor prin negociere individuala, angajatii fiind amenintati ca, in cazul in care refuza sa accepte o noua reducere salariala (din salariile nete care, in 60% din cazuri, nu depasesc 1.000 de lei), vor fi concediati.

Angajatilor CNADNR li se cere sa accepte reduceri salariale cuprinse intre 10 si 45%. O alta problema este aceea a impartirii CNADNR in doua structuri: o Agentie de Autostrazi pentru directori, unde salariile si beneficiile sunt la nivel european, si o structura de intretinere, pentru lucratori, cu salarii sub 1.000 de lei/lunar.

Pentru a atrage atentia asupra abuzurilor la care sunt supusi lucratorii din CNADNR, acestia vor incepe o serie de proteste, prima actiune incepand de luni, 3 iunie, prin greva japoneza", se arata intr-un comunicat de presa al CNS "Cartel ALFA".

Potrivit sursei citate, cei peste 1.700 de angajati ai CNADNR au fost, de-a lungul timpului, solidari cu bugetul statului, iar fondul de salarii alocat la nivelul companiei a scazut procentual de la 22,24%, in 2008, la 9,49%, in 2013.

Sindicatul National Profesional al Drumarilor din Romania afirma "ca salariatii CNADNR au fost singurii care au suportat costurile crizei economice si ale reducerilor bugetare, in timp ce structurile de conducere ale Companiei au refuzat dialogul si nu au putut sa gaseasca solutii de management care sa faca eficienta Compania. Conducerea CNADNR a fost, mereu, numita pe criterii politice, fara nicio legatura cu expertiza si competentele profesionale", se noteaza in comunicatul citat.

In acest sens, CNS "Cartel ALFA" solicita Ministerului Marilor Proiecte, dar si premierului, sa se implice in rezolvarea chestiunilor de care depinde pastrarea locurilor de munca si mentinerea unui venit salarial legal, "care sa le permita oamenilor sa traiasca de pe urma muncii lor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#greva japoneza CNADNR, #proteste angajati CNADNR, #taieri salarii CNADNR, #reduceri salariale CNADNR , #Salarii