Salariile au scazut peste tot in lume

Miercuri, 20 Iunie 2007, ora 02:00
1105 citiri

Oamenii castiga mai putin din bogatia generata de cresterea economica si de concentrarea din ultimele decenii, cu toate ca globalizarea ar trebui sa fie benefica pentru toata lumea, arata Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), potrivit Reuters.

Organizatia sustine in continuare libertatea pietelor, comertului si investitiilor, insa reprezentantii acesteia precizeaza ca a venit momentul unei evaluari a partii negative a globalizarii, intr-un raport referitor la politicile din piata muncii.

Guvernele s-au confruntat cu ingrijorarea publica legata de locurile de munca si de salarii, intr-o lume care se transforma cu o viteza fara precedent, pe fondul dezvoltarii tehnologice, al transporturilor si telecomunicatiilor ieftine, al cresterii Chinei, Rusiei, Indiei si Braziliei si al ofertei vaste de mana de lucru ieftina.

"Este inca un proces din care castiga toate statele", a spus principalul autor al raportului, Raymond Torres, intr-un interviu acordat Reuters. Acesta a adaugat ca "negarea existentei unor parti vulnerabile ar putea fi contraproductiva, cu toate ca pietele au potential de crestere".

Raportul a oferit o analiza a aspectelor negative ale globalizarii, care sunt reale si vizibile si a cerut actiunea impotriva acestora. "In ultimele doua decenii, ponderea salariilor din venitul national a tins sa scada in majoritatea statelor membre OECD", arata raportul organizatiei cu sediul la Paris, ai carei 30 de membri sunt mai ales statebogate, puternic industrializate.

"Un lucru pe care il putem observa in majoritatea statelor este scaderea ponderii salariilor in Produsul Intern Brut. Este remarcabil", a mai spus Torres, care a adaugat ca a fost mai mult decat o problema ciclica.

Salariile in Japonia au scazut cu aproximativ 25% ca parte din PIB in ultimii 30 de ani, in timp ce in cele mai bogate 15 state ale Uniunii Europene aceasta a scazut cu aproximativ 13% iar in Statele Unite cu 7%, a aratat OECD.

"Chiar si intr-o tara ca SUA, unde piata muncii a fost restrictiva, s-a observat o scadere a ponderii salariilor", a spus Torres, care a adaugat ca salariile au crescut mai lent decat productivitatea.

Raportul a mai aratat si ca diferenta intre cei care castiga mult si cei care castiga putin s-a marit si ca sentimentul de nesiguranta pentru locurile de munca s-a accentuat, un factor prin care se explica, cel putin partial, cresterea lenta a salariilor.

Descentralizarea, prin care companiile isi muta diverse parti ale procesului de productie catre locuri mai ieftine, nu a avut efecte de desfiintare a locurilor de munca pe atat de puternice pe cat se credea in statele OECD, insa impresia a fost de ajuns pentru a alimenta nesiguranta, mai ales printre oamenii cu calificare mai slaba, a mai spus Torres.

Posibilitatile date de mana de lucru ieftina au aparut dupa ce China a permis patrunderea pe piata din alte parti ale lumii iar muncitorii concureaza la nivel global, deoarece tehnologia, transporturile si telecomunicatiile ieftine au usurat organizarea companiilor pe plan international.

China, India, Brazilia si Rusia acumuleaza aproximativ 45% din totalul ofertei de munca in prezent, fata de 19%, cat strang toate statele din OECD, printre care SUA, Japonia si mare parte din Europa.

OECD indeamna guvernele sa reziste unor tendinte protectioniste si sa-si adapteze politicile de angajare pentru a-i ajuta pe oameni sa se miste de la un loc de munca la altul mai usor si mai sigur. "Nu mai exista locul de munca pe viata", a spus Torres.

"Pentru a culege roadele globalizarii trebuie sa te misti. Companiile trebuie sa mearga in zone noi, spre noi nise iar oamenii catre noi companii. Adevarata miza este sa-i protejam pe oameni, nu niste locuri de munca, pentru ca acestea nu au viitor", a adaugat autorul raportului.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...