Salariul mediu net a crescut cu 0,3% in februarie

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:18
1855 citiri
Salariul mediu net a crescut cu 0,3% in februarie

Castigul salarial mediu nominal brut a crescut, in februarie 2013, cu 0,3% pana la 2.144 lei, comparativ cu luna ianuarie 2013, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a ajuns la 1.553 lei, mai mare cu 5 lei (0,3%) fata de luna precedenta, releva datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (4.731 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (844 lei).

Din datele INS, in luna februarie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata.

De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii in luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitatile extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport (intre 8% si 10% ), dar si in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, extractia minereurilor metalifere, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice (intre 3% si 7% ).

Majorarea salariului minim pe economie, unul din principalii factori de crestere a salariului mediu

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv premii pentru performante deosebite), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna februarie 2013 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului minim pe economie, la 750 lei/luna.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 41,8% in fabricarea produselor din tutun, intre 8,0% si 11,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#salariu mediu februarie 2013, #crestere salariu mediu net, #salarii Romania , #Salarii