Salariul mediu net a crescut in noiembrie pana la 1.361 lei

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 10:04
1169 citiri

Romanii au castigat in noiembrie 2008 un salariu mediu net de 1.361 lei (361 euro), cu 2,6% (34 lei) mai mult decat in luna anterioara, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 21,4%, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS).In octombrie 2008, ritmul anual de crestere a salariului mediu net fusese de 22,4%, romanii castigand, in medie, 1.327 lei (354 euro).


Castigul salarial mediu brut a fost de 1.844 lei (488 euro) in noiembrie, cu 2,7% mai mare decat in luna precedenta.


Totusi, ritmul anual de crestere a salariilor se mentine mult peste cel al productivitatii muncii din sectorul industrial, de 7,4% in primele 10 luni din 2008, cu toate ca banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.


In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 13,7% in noiembrie 2008 fata de a 11-a luna din 2007.


Raportat la luna octombrie 1990, castigul salarial real era cu 27,7% mai mare in noiembrie 2008, mai arata datele INS.


In penultima luna din 2008, cele mai mari lefuri nete au fost platite in activitatile de transporturi aeriene (3.373 lei, 893 euro), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (768 lei, 203 euro).


Comparativ cu luna octombrie, salariul mediu net a crescut in noiembrie 2008 in majoritatea activitatilor economice, in principal datorita acordarii de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.


Cresteri mai mari ale castigului mediu net au fost inregistrate in noiembrie in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, de 11,1%, si in sanatate si asistenta sociala, de 10,5%. In activitatile de edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, administratie publica, salariul mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 6% si 8%.


Majorari salariale mai reduse au fost inregistrate in agricultura, vanatoare si servicii anexe, captarea, tratarea si distributia apei, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, invatamant, transporturi terestre, transporturi prin conducte, transporturi aeriene, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, activitati de asigurari si ale caselor de pensii, intermedieri financiare, care au variat intre 3% si 5%.


In noiembrie au fost inregistrate si scaderi salariale de peste 7% in industria metalurgica, intre 5% si 7% in extractia hidrocarburilor si serviciilor anexe, precum si a transporturilor pe apa. Scaderi cuprinse intre 2% si 4% s-au inregistrat in industria miniera, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria de masini si echipamente, mai arata datele INS.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...