Spune-mi ce lucrezi si iti spun cat castigi. Cele mai banoase industrii

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 08:16
2340 citiri
Spune-mi ce lucrezi si iti spun cat castigi. Cele mai banoase industrii

Salariul mediu net a fost in luna februarie de 1.472 de lei (aproximativ 335 euro), in crestere cu cinci lei fata de ianuarie, potrivit INS. Cu toate acestea, media statistica a salariului pe economie spune prea putine despre nivelul de trai al angajatilor, care este influentat considerabil de domeniul in care activeaza.

Daca in industria tutunului, salariul mediu net este de 4.489 lei (aprox 1.000 de euro), in industria hotelurilor si restaurantelor este de doar 824 lei (aproape 190 euro).

Cum se explica diferentele?

Salariul mediu poate fi influentat de mai multi factori. In primul rand este vorba despre prezenta multinationalelor in industria respectiva. De asemenea, complexitatea joburilor este determinanta, potrivit Cristinei Popescu, managerul firmei de recrutare, QPAS.

"Diferenta apare pentru ca in piata tutunului activeaza cateva companii multinationale (patru mari jucatori si alti cativa mai mici), care se afla in lupta stransa pe acest segment. In plus, complexitatea joburilor din aceste companii este mai mare: structurile sunt mai stufoase si in general abilitatile, calitatile si expertiza acestor oameni este mai ridicata", a declarat managerul QPAS.

Pe de alta parte, companiile multinationale ocupa un procent mai mic in industria hotelurilor si restaurantelor si nu au puterea de a impune un salariu mediu mai apropiat de standardele europene.

"In aceasta piata avem in general companii romanesti care se se autofinanteaza si nu au bugete salariale foarte mari, munca nu este la fel de calificata si nici structurile nu sunt foarte complexe", a explicat Cristina Popescu.

Managerul QPAS mai spune ca industriile in care se castiga cel mai bine raman in continuare IT&C, Telecom, FMCG, Pharma, Banking, iar cele care sunt si vor ramane mai sarace in venituri sunt Constructiile, Hoteluri si Restaurante.

Industria petrolului inregistreaza cele mai mari scaderi salariale

In luna februarie, cele mai mari scaderi salariale, de pana la 10,5%, s-au inregistrat in industria petrolului si a gazelor naturale. De asemenea, scaderi salariale de pana la 7,5% s-au inregistrat in industria cinematografica, video si de programe de televiziune. In ceea ce priveste industria hotelurilor si restaurantelor, scaderile se situeaza intre 2% si 3,5%.

Principalele cauze ale scaderilor sunt nerealizarea productiilor scontate, incasarile reduse si intreruperea activitatii din cauza conditiilor meteo nefavorabile din aceasta iarna.

Domeniile in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale sunt industria tutunului (+44,7%) si cea a productiei de electronice (pana la 7,5%). Cresterile au fost determinate in principal de acordarea de premii ocazionale si de incasarile mai mari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#salarii industrii, #salarii domenii, #industrii banoase, #castiguri industria tutunului , #Salarii