20% dintre angajati au primit salarii mai mici din cauza revolutiei fiscale - sondaj

Marti, 27 Februarie 2018, ora 14:09
1054 citiri
20% dintre angajati au primit salarii mai mici din cauza revolutiei fiscale - sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Trecerea contributiilor in sarcina angajatului a majorat salariile brute doar pentru aproape 80% dintre angajati, ceilalti fiind nevoiti sa primeasca un salariu mai mic.

Majorarea brutului s-a facut fie prin semnarea unui act aditional, fie prin acordarea unor bonusuri, potrivit unui sondaj al platformei Undelucram.ro.

Astfel, dupa centralizarea raspunsurilor, s-a constatat ca pentru 79,45% dintre respondenti, companiile au crescut cuantumul brut al salariului, in vreme ce 24,49% dintre participantii la sondaj au primit o crestere a salariului sub forma de bonusuri.

Citeste si Ministrul Vasilescu sustine ca angajatorii din privat mai pot apela la bonusuri in loc sa majoreze brutul doar pana la 31 martie

Un procent de 13,27% dintre cei carora li s-au modificat salariile brute spun ca au semnat o clauza care stipuleaza revenirea la salariul brut din decembrie 2017, in cazul in care legislatia va reveni la forma initiala.

La nivel national, 20,55% dintre participantii la sondaj au declarat ca au primit un salariu mai mic, din cauza faptului ca salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficienta.

Evolutia pe industrii

In industria IT&C, cresterea pentru mentinerea salariului net la nivelul lui decembrie 2017 a fost facuta in cele mai multe dintre cazuri prin acordarea de bonusuri (35,9%).

Cresterea prin act aditional a salariului brut a fost aplicata in cazul a 32,05% dintre angajati, in timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie.

In comert, 77,39% dintre angajatii nu au pierdut bani ca urmare a modificarilor legislative, fie prin act aditional fie prin acordarea de bonusuri. Numarul celor care au incasat mai putini bani este insa putin mai mare decat in IT, 22,61%.

Bancile si institutiile financiare au suportat si ele cresterea salariului brut in cazul a 83,57% dintre respondenti. Doar 13,72% au incasat mai putini bani.

Angajatii din productie au avut salariul brut majorat, in cazul a 80% dintre respondenti.

Cel mai bine stau angajatii din industria serviciilor. Aici, aproape toti cei care au raspuns sondajului au declarat ca salariile brute au fost marite pentru a nu fi afectat salariul net, doar 3,13% considerand cresterea insuficienta.

La sondajul efectuat in mediul online au participat 1.048 respondenti, pe website si pagina de Facebook ale platformei Undelucram.ro, in perioada 18 ianuarie - 22 februarie. ...citeste mai departe despre "20% dintre angajati au primit salarii mai mici din cauza revolutiei fiscale - sondaj" pe Ziare.com

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#salarii cod fiscal contributii , #Stiri Companii