Achizitie record: Se formeaza un colos de 250 de miliarde de dolari pe piata berii

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 17:31
4207 citiri
Achizitie record: Se formeaza un colos de 250 de miliarde de dolari pe piata berii
Foto: Pixabay

Industria globala a berii este cu ochii pe noutatile care incep sa rasara din curtea SABMiller. Compania britanica, ale carei actiuni au inregistrat o crestere de 20% in ultimele luni, a dezvaluit ca a fost abordata de rivalii de la Anheuser-Busch InBev pentru o tranzactie de dimensiuni colosale.

Conform reprezentantilor SABMiller, propunerea venita de la producatorii celebrelor Stella Artois si Budweiser vizeaza preluarea companiei britanice si integrarea ei intr-un nou colos al industriei, cu o valoare de piata de peste 250 de miliarde de dolari, relateaza The Independent.

Tinuti in ceata

Reprezentantii SAB Miller, producator al marcilor Peroni si Grolsch, au explicat ca nici ei nu detin foarte multe amanunte despre proiectul gandit de AB InBev.

"In urma speculatiilor aparute in presa suntem in masura sa confirmam ca grupul AB InBev ne-a informat despre intentia de a face o propunere in vederea achizitiei SABMiller.

Deocamdata nu am primit nicio oferta concreta in acest sens, iar conducerea SABMiller nu are detalii despre termenii in care ar urma sa se faca preluarea", se arata intr-un comunicat remis Bursei de la Londra.

Speculatii privind o eventuala preluare a SABMiller de catre o companie rivala au fost vehiculate destul de des de la inceputul acestui an, lucru care a dus si la apreciarea actiunilor companiei britanice. Valoarea de piata a SABMiller este de 91,2 miliarde de dolari.

Pentru moment, conducerea companiei si-a sfatuit actionarii sa nu ia nicio decizie pripita neexistand certitudinea demararii negocierilor in acest sens.

Oficiali din cadrul AB InBev au comunicat: "este in intentia noastra sa conlucram indeaproape cu reprezentantii SABMiller pentru efectuarea acestei tranzactii".

O achizitie record

In cazul in care aceasta preluare ar urma sa fie pusa in practica, tranzactia ar fi una de dimensiuni record, dupa ce Pfizer a esuat anul trecut in incercarea de a prelua compania AstraZeneca contra sumei de 92 miliarde USD.

Cele doua companii rivale, AB InBev si SABMiller, detin deja pozitiile fruntase in industria mondiala a berii, iar speculatiile privind unirea fortelor acestora au circulat ani la rand.

Chiar daca o preluare a SABMiller ar duce la creare unui colos pe piata berii din intreaga lume, este de asteptat ca un astfel de proiect sa se loveasca de barierele legislative privind principiile concurentei pe mai multe piete de pe glob.

Aceasta ar insemna o dezmembrare din grup a unor afaceri importante din anumite piete, asa cum este Coors pentru SABMiller in Statele Unite.

In primele luni ale anului s-a speculat ca 3G Capital, un grup de investitii reprezentand mai multi miliardari brazilieni, ar putea face o oferta de 116 milioane de dolari pentru SABMiller, intr-o afacere in care si AB InBev avea un anumit grad de implicare.

Varianta aceasta a picat dupa ce brazilienii s-au alatura magnatului Warren Buffet in achizitia firmei Kraft facuta prin Heinz, companie controlata de grupul de firme al miliardarului american.

Saptamana aceasta insa, actionarul principal al AB InBev, firma Altria, producator al marcii de tigarete Marlboro si detinator a 27% din actiunile producatorului de bere, a anulat doua conferinte cu ceilalti actionari, presa speculand ca in cadrul acestora urmau sa fie prezentate detalii privind preluarea SABMiller.

Batalia marcilor

SABMiller are origini sud-africane, dar compania a preferat din 1999 sa evolueze pe bursa londoneza, ulterior extinzandu-si operatiunile in SUA si Australia prin preluarea producatorilor locali Coors Miller, respectiv Fosters.

Printre marcile celebre aflate in portofoliul SABMiller se numara berea poloneza Tyskie, Pilsner Urquel, Nastro Azzurro, Peroni si Grolsch.

AB InBev a aparut dupa ce danezii de la InBev au cumparat in 2008, pentru 52 de miliarde de dolari, pachetul majoritar de actiuni al rivalilor de la Anheuser Busch, producatorii celebrei beri Budweiser.

Alte marci renumite produse de concernul AB InBev sunt: Stella Artois, Corona, Skol, Hoegaarden si Brahma.

Piata de achizitii si fuziuni din 2015 ramane dominata de tranzactia de 72 de miliarde de dolari de pe piata petrolului prin care Shell a preluat compania britanica BG Group.

Alte sume colosale incluse in negocierile nefinalizate sau esuate din acest an ating valori de 79,6 miliarde dolari, in cazul negocierilor derulate de Charter Communications pentru retrea Time Warner Cable, sau de 70,6 miliarde, la oferta Energy Transfer Equity pentru Williams Companies.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#achizitii companii industria berii, #SAB Miller, #piata globala bere, #piata achizitii fuziuni, #tranzactii record , #Stiri Companii