Actiunile Mechel au ajuns la un minim record, dupa ce ministrul rus al Economiei a prognozat falimentul companiei

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:16
1441 citiri

Actiunile Mechel au inregistrat un declin de 30% la bursa, ajungand la un nivel scazut record, deoarece ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a avertizat ca nu vede nicio alternativa, ci doar falimentul pentru compania miniera, dupa noua luni de eforturi zadarnice pentru refinantarea datoriilor, transmite Reuters.

Luni, la bursa din New York, valoarea actiunilor Mechel a scazut la 1,02 dolari, chiar daca volumele tranzactionate au urcat de opt ori in ultimele trei luni. Anul acesta, valoarea titlurilor companiei a scazut cu 60%, dupa ce s-a redus cererea de otel, provocand companiei pierderi record in 2013, potrivit Agerpres.

Conform datelor Bloomberg, compania are obligatiuni si imprumuturi in valoare de 8,7 miliarde de dolari, scadente in urmatorii sapte ani, iar analistii se asteapta ca Mechel sa inregistreze pierderi de 591 de milioane de dolari in 2014.

Actiunile sunt in scadere accentuata, dupa ce ministrul rus al Economiei a afirmat: "Daca firma intra in faliment, ar trebui sa acceptam asta in mod oficial".

"Probabilitatea intrarii Mechel in faliment a sporit semnificativ. Oficialii guvernamentali si directorii din industria bancara par sa incline spre aceasta solutie", a apreciat si analistul Oleg Petropavlovskiy, de la BCS Financial Group, in Moscova. Acesta a precizat ca doua treimi din datoria Mechel este detinuta de banci.

Al doilea mare grup bancar rus, VTB, a anuntat saptamana trecuta ca singurul mod de rezolvare a problemei datoriilor Mechel este acela de a apela la tribunal.

Problemele financiare ale companiei ruse au aparut dupa extinderea Mechel, iar criza financiara din 2008 a provocat scaderea pretului la otel si carbune. Oficialii de la Moscova incearca de cateva luni sa ajute Mechel, o companie cu datorii de 8,6 miliarde de dolari si 70.000 de angajati, si au propus cateva modalitati, inclusiv schimbarea actionariatului.

Seful VTB, Andrei Kostin, a afirmat ca banca inca doreste ca datoriile Mechel sa fie convertite in actiuni, insa, pana acum, grupul rus nu a sprijinit acest plan. In prezent, Mechel este controlata de miliardarul rus Igor Zyuzin, iar principalii sai creditori sunt bancile ruse de stat Sberbank, VTB si Gazprombank.

Mechel ia in considerare vanzarea activelor sale de baza in urmatorii doi sau trei ani si spera sa obtina 2-3 miliarde de dolari, a afirmat directorul general al companiei ruse, Oleg Korzhov, intr-un interviu acordat recent publicatiei ruse "Vedomosti".

Scenariul pesimist al Mechel sugereaza ca din vanzarea acestor active ar putea fi obtinute 2-3 miliarde de dolari care, impreuna cu potentiala vanzare a minei de carbuni Elga din Rusia si imbunatatirea conditiilor de pe piata mondiala, ar putea permite companiei sa achite 4-5 miliarde de dolari din datoria sa.

In Romania, Mechel a decis in martie sa-si vanda cele cinci unitati de productie pentru 52 de euro catre Nikarom, care a achizitionat combinatele Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste. Societatea Invest Nikarom este controlata de Victor Ciumakov si Svetlana Ciumakova, parintii Olgai Ciumakova, seful reprezentantei Mechel la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#actiuni Mechel, #record minim actiuni Mechel , #Stiri Companii