Airbus: Proiectul A400M merge inainte, in ciuda tragediei din Spania

Marti, 12 Mai 2015, ora 13:31
1436 citiri
Airbus: Proiectul A400M merge inainte, in ciuda tragediei din Spania
Foto: airbus.com

Proiectul avionului militar A400M dezvoltat de compania europeana Airbus va fi continuat, in ciuda tragediei petrecuta in timpul testelor, dau asigurari reprezentantii firmei.

La sfarsitul saptamanii trecute, o aeronava A400M s-a prabusit in Spania in timpul unui zbor de incercare. Incidentul s-a soldat cu 4 victime in randul angajatilor Airbus, alti doi membri ai echipajului fiind in stare grava.

Teste reluate

Toate aeronavele A400M au fost blocate la sol dupa prabusirea avionului militar, sambata, dar seful companiei Airbus Group, Tom Enders, sustine ca zborurile test vor fi reluate la mijlocul acestei saptamani.

"Vrem sa demonstram clientilor nostri ca avem incredere totala in aceasta aeronava de transport si suntem dedicati programului si procesului de livrare a avioanelor A400M", a mentionat Enders intr-un comunicat remis agentiei Reuters.

Proiectul A400M a fost dezvoltat ca o alternativa de transport aerian pentru fortele militare europene din NATO, costul initial al proiectului fiind de 20 miliarde de euro.

In cele din urma, aeronava a intampinat o serie de intarzieri in programul de predare si costuri suplimentare de peste 4,75 miliarde euro.

Dupa tragedia de sambata, in care doi piloti de teste si doi ingineri din cadrul Airbus Group si-au pierdut viata, actiunile firmei au inregistrat o scadere de 4,5% pe bursa din Paris.

Pe viitor insa, efectul poate fi devastator pentru acest proiect. Analistii Berenberg estimeaza ca orice alta intarziere in programul de lansare al avionului A400M va pune piedici in vanzarea pe pietele externe.

"Era cam singurul mod in care acest proiect urma sa devina profitabil", mai spun analistii. Avionul care s-a prabusit sambata, in Spania, urma sa intre in dotarea aviatiei militare din Turcia si se afla la primul zbor.

Doua dintre cutiile negre ale avionului au fost recuperate de catre autoritatile spaniole.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#proiect avion militar Airbus, #tragedie avion Airbus A400M, #avion prabusit Spania , #Stiri Companii