Analisti: Masurile fiscale ale Guvernului vor afecta firmele cu profit mic si vor pune presiune pe costuri

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 15:09
1027 citiri
Analisti: Masurile fiscale ale Guvernului vor afecta firmele cu profit mic si vor pune presiune pe costuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Cele mai recente modificari ale Codului Fiscal anuntate de Guvern vor afecta companiile cu afaceri de sub un milion de euro care au profituri mici, vor pune presiune pe costuri in special in cazul firmelor cu multi angajati si vor accentua problema de sustenabilitate a programului de guvernare.

Guvernul a prezentat, joi, principalele modificari ale Codului Fiscal cuprinse in proiectul de OUG analizat in prima lectura in sedinta Cabinetului Tudose, sustinand ca este vorba despre "o serie de masuri benefice mediului de afaceri".

Iata ce are de gand sa faca Guvernul pe banii nostri - schimbari radicale pentru angajati si firme

Aceste masuri accentueaza problema sustenabilitatii programului de guvernare, in conditiile diminuarii veniturilor bugetare si a cresterii cheltuielilor, considera economistul Aurelian Dochia.

"Ultimele masuri merg in directia programului de guvernare pe care Guvernul il urmareste cu perseverenta. Mai multi economisti, printre care si eu, si-au exprimat opinia cu privire la problema de sustenabilitate a acestui program, in conditiile in care sunt luate masuri atat in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor bugetare, cat si de reducere a impozitarii si de diminuare a veniturilor bugetare.

Totodata, nu vad nici pentru 2018 semne ca aceasta problema de sustenabilitate va fi rezolvata", a declarat Dochia.

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele noua luni ale acestui an cu un deficit de 6,8 miliarde lei, reprezentand 0,81% din PIB, in crestere cu 83,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditile in care ritmul de crestere a cheltuielilor, trase in sus mai ales de salariile bugetarilor, a depasit avansul incasarilor, arata datele publicate in aceasta saptamana de Ministerul de Finante.

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, in trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor publicate recent de Eurostat.

Pe de alta parte, cresterea salariului minim va obliga companiile sa regandeasca grila de salarizare, ceea ce ar putea reprezenta o problema semnificativa pentru firmele cu multi angajati, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

"Cresterea salariului minim determina firmele sa faca ceva in legatura cu toata grila de salarizare. (...) Cresterea salariului m ...citeste mai departe despre "Analisti: Masurile fiscale ale Guvernului vor afecta firmele cu profit mic si vor pune presiune pe costuri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#analisti masuri fiscale Guvern firme , #Stiri Companii