Antibiotice SA - Cum si-a castigat fabrica ieseana renumele international

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 16:25
2177 citiri

Una dintre cele mai prolifice si mai apreciate intreprinderi iesene pe plan national si international este fabrica de medicamente SC Antibiotice SA.

In aproape 60 de ani de la infiintare, fabrica de antibiotice a devenit un adevarat brand national si international pe piata farmaceutica. Fiind principalul producator de medicamente generice antiinfectioase din Romania si lider mondial in productia de nistatina, ca substanta activa, in prezent fabrica de medicamente din Iasi ocupa locul 5 din cele 250 de companii producatoare de medicamente generice si OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala - n.r.) din Romania. Portofoliul complex de peste 140 de produse, din 13 clase terapeutice, face din Antibiotice SA cea mai dinamica firma de export din domeniul medicamentelor, cu 120 de parteneriate strategice in peste 70 de tari ale lumii, potrivit Agerpres.

In anul 1955, la Iasi, se punea piatra de temelie a industriei de antibiotice din Romania.

Aici, in fosta fabrica Chimica nr. 2, actuala Antibiotice, se producea, pentru prima data in Romania si in Europa de sud-est, penicilina. Daca prima sarja de penicilina a insemnat obtinerea a 400 de grame de produs, ulterior, odata cu eficientizarea tehnologica si modernizarea, cantitatea de penicilina obtinuta dintr-o singura sarja a ajuns la 1.400 de kilograme.

Dezvoltarea fabricii s-a facut rapid, Antibiotice devenind in scurta vreme o marca de referinta in industria farmaceutica din tara si de peste hotare. In anii '70-'80, la Antibiotice se fabricau zeci de produse farmaceutice, unele dintre ele fiind componenta de baza (substanta activa) pentru medicamente produse in zeci de state ale lumii.

Dupa anii '90, odata cu un amplu proces investitional in retehnologizare si implementarea noilor reguli de calitate specifice industriei farmaceutice europene, Antibiotice a devenit un important producator de medicamente antiinfectioase, cu un portofoliu extins de clase terapeutice, dar si un exportator de referinta in industria farmaceutica.

Acest fapt, alaturi de pozitia de lider detinuta pe segmentul produselor topice, precum si parteneriatele cu Ministerul Sanatatii in programe nationale de sanatate au facut ca medicamentele de la Antibiotice sa fie prezente in orice spital din Romania.

Antibiotice are cea mai complexa structura de fabricatie din tara, cu opt fluxuri de productie separate, pe care se produc atat substante active (prin procesul de biosinteza - nistatina), cat si medicamente in forma finita (de uz uman si veterinar).

In cei aproape 60 de ani de activitate, la Antibiotice s-au produs intre altele trei miliarde de capsule, peste patru miliarde de comprimate, 600 de milioane de tuburi (unguente, creme, geluri), trei miliarde de supozitoare.

Pentru a oferi milioanelor de pacienti romani si din alte tari ale lumii alternative noi si accesibile la insanatosire, Antibiotice a dezvoltat clase terapeutice adresate afectiunilor cardiovasculare, oncologice, sistemului nervos central, dermatologic, tract digestiv si metabolism etc. dovedind ca un medicament valoros nu este neaparat unul scump, ci unul pe care oamenii si-l pot permite, in conditii de eficacitate, calitate si siguranta dovedite.

O treime dintre pacientii romani, tratati cu medicamente antiinfectioase marca Antibiotice

"La Antibiotice, calitatea inseamna in primul rand un sistem de management performant, orientat spre obtinerea unor produse sigure si eficiente, care sa satisfaca cerintele clientului.

Politica de calitate inseamna, totodata, investitii continue in fluxurile de fabricatie, pentru satisfacerea cerintelor tot mai exigente ale organismelor regulatorii in domeniu, in tehnologii de ultima generatie, pentru dotarea laboratoarelor de cercetare, precum si in instruirea continua a personalului. Toate aceste investitii au permis obtinerea principalelor forme de certificare nationala si internationala: aprobare Food and Drug Administration acordata de Agentia medicamentelor si alimentelor din Statele Unite, pentru substanta activa nistatina si sase produse injectabile, care a autorizat accesul pe pietele din SUA si Canada al acestor produse. Nistatina detine si Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeana.

Cele opt fluxuri de fabricatie a medicamentelor detin Certificatul de Buna Practica de Fabricatie (GMP - Good Manufacturig Practice). Certificarea GMP reprezinta o garantie a conformitatii proceselor de productie cu cerintele si normele specifice industriei farmaceutice. Sistem de Management Integrat (calitate, sanatate si securitate in munca, mediu), conform cerintelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004 si OHSAS 18001:2007. Acest fapt atesta ca Antibiotice fabrica astazi medicamente de calitate, sigure si eficiente, protejand mediul, sanatatea si securitatea angajatilor", explica Mihaela Melinte, consilier comunicare.

Obtinerea acestor certificari internationale, alaturi de orientarea strategica spre internationalizarea afacerii au facut ca Antibiotice sa devina unul din cei mai importanti exportatori de medicamente fabricate in Romania.

Cifra de afaceri pe pietele externe a inregistrat o evolutie constant pozitiva de-a lungul anilor, valoarea exportului dublandu-se in ultimii cinci ani. Principalele destinatii ale produselor Antibiotice in functie de aportul la cifra de afaceri sunt Europa (Franta, Ungaria, Germania, Polonia, Cehia etc.), SUA, zona Orientului Mijlociu, Rusia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, precum si tari din Asia si Africa.

Investitii de patru milioane de euro in protejarea mediului

Protejarea mediului inconjurator este o prioritate si preocupare constanta a companiei iesene de medicamente, peste patru milioane euro fiind investiti in ultimii ani in acest domeniu.

Pe langa indeplinirea misiunii sale de a produce medicamente de calitate, accesibile pentru pacienti, Antibiotice s-a implicat de-a lungul timpului in actiuni caritabile la nivelul comunitatii, dezvoltand inca din anul 2003 programe de responsabilitate sociala.

La sfarsitul anului 2010, Antibiotice a infiintat Fundatia "Antibiotice - Stiinta si Suflet", prin care deruleaza atat actiuni caritabile, cat si proiecte umanitare, educationale, culturale si de protectia mediului. Fundatia organizeaza proiecte privind actiuni de preventie si educatie in domeniul sanatatii.

"Dintre cele mai longevive proiecte pe care Antibiotice le sustine in mod continuu este programul umanitar 'Puterea faptei', prin intermediul caruia sunt ajutate persoane aflate in dificultate, in ultimii zece ani fiind sprijinite peste 8.000 de persoane. Bursele 'Stiinta si Suflet', care de 13 ani contribuie la educatia copiilor din mediul rural cu aptitudini deosebite, dar fara posibilitati materiale.

Nu trebuie omis proiectul 'Fii Pro natura! Pune suflet!', prin care se urmareste informarea, constientizarea si implicarea angajatilor Antibiotice in actiuni ce privesc protejarea mediului inconjurator. 'Scoala de vara a+', aflata la a V-a editie, reprezinta un parteneriat intre mediul de afaceri si mediul universitar, care se adreseaza atat publicului intern (angajati), cat si publicului extern (studenti in ultimul an, cat si absolventi ai facultatilor de farmacie, chimie, biologie si inginerie chimica ).

Acest parteneriat are ca obiective formarea si dezvoltarea profesionala a angajatilor, mentinandu-i in prima linie a competentei profesionale, cat si posibilitatea oferita studentilor, prin stagii gratuite de practica, in vederea intregirii pregatirii universitare cu o serie de concepte, standarde profesionale si reglementari specifice industriei farmaceutice. Pe langa aceste programe, Antibiotice sustine in mod continuu campanii derulate in scopul ajutorarii celor aflati in dificultate: 'Daruieste o carte, daruieste un zambet', 'Doneaza sange, pune suflet pentru viata', 'Cu Stiinta si Suflet in slujba oamenilor', 'Alaturi de Penicilina' (echipa de volei pe care Antibiotice o sustine de peste 50 de ani)", afirma Mihaela Melinte.

De-a lungul anilor, pentru performantele obtinute, cei de la fabrica de medicamente din Iasi au primit mai multe distinctii si medalii. Cea mai recenta recunoastere este cea a Ordinului "Meritul industrial si comercial" in grad de comandor, acordat in 2013 din partea Presedintiei Romaniei, pentru performantele deosebite obtinute de-a lungul timpului.Marele Trofeu pentru rezultate de exceptie obtinute in domeniul exporturilor in perioada post-recesiune (2009 - 2013) din partea Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) este o alta recunoastere a meritelor si calitatii medicamentelor produse de ieseni.

A obtinut Premiul National, locul 1 la categoria "Industrie - intreprinderi foarte mari - fabricarea produselor farmaceutice de baza", in Topul National realizat de Camera de Comert si Industrie din Romania (2004-2012), locul 1 la categoria "Industrie - intreprinderi foarte mari - fabricarea produselor farmaceutice de baza", in Topul Firmelor Iesene realizat de Camera de Comert si Industrie Iasi (2005-2012), Premiul de excelenta pentru management performant public la Gala Premiilor Medical Manager (2013).

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#SC Antibiotice SA, #fabrica Iasi SC Antibiotice SA , #Stiri Companii