Apple scapa de taxe de miliarde de dolari prin subterfugii legislative

Marti, 21 Mai 2013, ora 12:39
1527 citiri
Apple scapa de taxe de miliarde de dolari prin subterfugii legislative

O subcomisie a Senatului american a acuzat Apple ca evita sa plateasca taxe de miliarde de dolari la nivel global prin exploatarea unor brese legislative si folosirea unor subsidiare din Irlanda care nu au rezidenta fiscala in nicio tara, potrivit Financial Times.

Senatorii americani au publicat un raport de 40 de pagini asupra structurii internationale folosite de Apple in privinta taxelor, inaintea unei audieri marti care va pune intr-o lumina foarte proasta grupul IT.

"Apple a incercat sa ajunga la Sfantul Graal al evitarii taxelor. A creat entitati offshore in care pastreaza zeci de miliarde de dolari, in timp ce sustine ca nu au rezidenta pentru plata de taxe nicaieri", a declarat senatorul democrat Carl Levin, care conduce subcomisia si va prezida audierile.

Apple a folosit in mod elaborat brese fiscale pentru a scapa de plata taxelor, potrivit raportului. Astfel, compania americana a evitat in ultimii patru ani plata taxelor in SUA pentru o suma de 44 miliarde de dolari.

Nu exista, insa, indicii ca Apple ar fi facut nimic ilegal in incercarea de a-si reduce contributiile la stat, se arata in raport.

"Aceasta este definitia unei brese legislative: respecta legea, dar incalca spiritul legii", a spus Levin.

Specialisti ai comisiei au afirmat ca cele mai surprinzatoare descoperiri includ folosirea de subsidiare nerezidente din Irlanda, prin care este dirijata cea mai mare parte a profiturilor.

Una dintre acestea, Apple Sales International nu a platit practic taxe la vanzari de 74 de miliarde de dolari intre 2009 si 2012. In 2011, subsidiara a platit taxe de 10 milioane de dolari la profituri de 22 miliarde de dolari, o rata de 0,05%.

"Nu am mai vazut asa ceva. Nu stim pe nimeni care sa fi vazut asa ceva", a declarat Levin.

In plus, investigatia a relevat ca Apple a incheiat un acord special cu Irlanda pentru a plati un impozit pe profit de 2%, cu mult sub nivelul de 12% practicat de statul europen pentru companii.

In declaratia pregatita pentru audierea de marti, Apple a negat folosirea unor "smecherii fiscale" pentru a-si reduce obliga?iile fiscale si a afirmat ca este cel mai mare platitor de taxe pentru companii din SUA.

Apple este al treilea mare grup american din sectorul tehnologic verificat de comisia Senatului, dupa Microsoft si Hewlett-Packard.

Verificarile la Apple ar putea declansa noi discu?ii privind structura codului fiscal al SUA. Congresul si Casa Alba dezbat o evenuala reducere a ratei de impozitare de 35% pentru companii.

De asemenea, ar putea fi reluate discutiile la nivel interna?ional pentru limitarea practicilor de evitare a platii taxelor. Tema se va afla inclusiv pe agenda urmatorului summit al statelor membre G8.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Apple taxe nivel global, #Apple impozite nivel global , #Stiri Companii