Apple si Fiat ar putea datora retroactiv taxe de mai multe sute de milioane de euro

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 09:30
1250 citiri
Apple si Fiat ar putea datora retroactiv taxe de mai multe sute de milioane de euro
empresate.org

Apple si Fiat ar putea datora autoritatilor din Irlanda si Luxemburg taxe retroactive in valoare de mai multe sute de milioane de euro, potrivit Comisiei Europene, care a explicat marti de ce considera ilegal sprijinul de care au beneficiat aceste companii din partea guvernelor acestor state.

In documentele publicate marti, CE explica motivele care au stat la baza deschiderii unor investigatii oficiale impotriva mai multor companii, intre care Apple, Fiat si Starbucks, care ar fi obtinut ajutoare ilegale din partea statelor, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

Intr-o scrisoare adresata guvernului irlandez, Executivul UE informeaza ca a ajuns la o opinie preliminara ca facilitatile fiscale acordate Apple de Irlanda in perioada 1991-2007 au reprezentat ajutor de stat.

"Prin acele decizii, autoritatile irlandeze au conferit un avantaj Apple, intr-o maniera selectiva", se arata in scrisoare.

Apple a platit in Irlanda taxe sub 20 de milioane de euro, in fiecare din anii cuprinsi intre 2010-2012, prin intermediul a doua subsidiare pe care s-a concentrat investigatia Comisiei.

Anunturile CE vor da probabil un semnal de alarma compnaiilor multinationale, fondurilor si altor platitori de taxe cu operatiuni in Europa, potrivit analistilor.

Apple a platit impozite de 12 miliarde de dolari in SUA

Apple a alocat in anul fiscal 2013 circa 12 miliarde de dolari pentru impozite in Statele Unite, la vanzari de 62,7 miliarde de dolari in regiuna Americilor, potrivit informatiilor depuse la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC).

In aceeasi perioada, Apple a alocat numai 1,1 miliarde de dolari pentru impozite in strainatate, la vanzari in afara Americilor de aproximativ 88 de miliarde de dolari. In aceeasi perioada, Apple a mai realizat vanzari de retail in valoare de circa 20,2 miliarde de dolari.

Apple ar putea fi nevoita sa plateasca retroactiv impozite de 200 de milioane de dolari, in baza datelor incluse inscrisoarea de marti a Comisiei Europene, considera Heather Self, partener specializat in fiscalitate la Pinsent Masons, in Londra.

Compania ar putea totodata sa accepte plata unei sume mai mici pentru inchiderea investigatiei, sau sa nu plateasca nimic, daca Irlanda va avea o aparare puternica, a spus Self.

Problema o reprezinta scrisorile de confort trimise de guvern multinationalelor, pentru a clarifica modul de calcul al impozitelor. Acestea ar putea fi ilegale, daca ofera avantaje unor companii.

Comisia are semne de intrebare legate de modul de calcul al preturilor unor produse transferate de la o subsidiara a Apple la alta. Totodata, un acord fiscal din 1991 a fost aplicat pentru o perioada neobisnuit de lunga, de 15 ani, fara sa sufere vreo modificare.

Executivul UE a publicat marti si o scrisoare adresata guvernului din Luxembourg, potrivit careia a ajuns la concluzia ca o decizie fiscala referitoare la Fiat reprezinta ajutor de stat, existand dubii legate de conformitatea cu legislatia europeana.

Investigatia din Luxembourg ar putea fi mai importanta decat cea referitoare la Irlanda, din cauza numarului mare al companiilor si fondurilor care ar putea fi afectate, considera analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Apple datorie taxe retroactiv, #Fiat taxe retroactiv , #Stiri Companii