ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agentiei Spatiale Europene

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 16:40
1504 citiri
ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agentiei Spatiale Europene

ARCA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au semnat un contract de 1,1 milioane dolari pentru programul ExoMars pe parcursul caruia ARCA va contribui la programul navei spatiale ExoMars 2016, prin testarea parasutelor, care-i vor permite aterizarea in siguranta pe suprafata planetei Marte.

Decizia de colaborare a fost luata dupa o serie de intalniri preliminare intre ARCA si ESA. La aceste intalniri, Agentia Spatiala Europeana a prezentat cerintele programului, iar ARCA a raspuns acestor cerinte dupa capabilitatile si expertiza tehnica.

ARCA va construi doua baloane de mare altitudine si doua vehicule de test, cantarind o jumatate de tona fiecare. Vehiculul, numit DTV sau Drop Test Vehicle, va fi lansat pana la altitudinea de 30 km, deasupra Marii Negre. Vehiculul va cadea, pana va atinge o viteza de 0.8 Mach. La aceasta viteza transonica, DTV-ul va declansa parasutele, pentru a le testa in zbor, in conditiile atmosferice simulate ale Planetei Marte. Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA.

"Explorarea spatiala este obiectivul ARCA pe termen lung si implicarea in programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea si va efectua doua zboruri pentru a testa parasutele de recuperare", a declarat Dumitru Popescu, presedinte ARCA.

Misiunea ExoMars va fi lansata in ianuarie 2016 cu o racheta ruseasca Proton. Nava va fi formata dintr-o nava Orbiter si un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborare si aterizare - EDM). Calatoria spre Marte va dura in jur de 9 luni. Cu trei zile inainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter si va intra in atmosfera lui Marte. Acesta va frana, folosind o parasuta si va ateriza usor pe solul martian, folosind motoare racheta. EDM va oferi Europei tehnologia de aterizare pe suprafata planetei Marte.

Sectiunea Orbiter a navei spatiale ExoMars se va plasa pe o orbita eliptica in jurul lui Marte si apoi va traversa atmosfera inalta, pentru ca in final sa se stabileasca pe o orbita circulara de circa 400 km, de unde va realiza misiunea stiintifica.

ARCA este o organizatie non-profit al carei obiectiv este explorarea si colonizarea spatiului cosmic si care desfasoara Programul Spatial al Romaniei (2012-2025).

Printre obiectivele Programului Spatial al Romaniei se numara: dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabila sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa; dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior; castigarea competitiei de astronautica robotica de 30 milioane $, Google Lunar X Prize; dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabila sa plaseze pe orbita sarcini utile de 2,5 tone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#Arca teste ExoMars, #ExoMars teste nava spatiala, #ARCA colaborare ExoMars , #Stiri Companii