Bloomberg: EON se reinventeaza pentru a corespunde modelului german

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 17:48
2499 citiri
Bloomberg: EON se reinventeaza pentru a corespunde modelului german
Foto: reNews.biz

Anuntul facut de reprezentantii companiei EON prin care se preconizeaza inchiderea electrocentralelor pe combustibili fosili si relansarea companiei prin dezvoltarea diviziilor de energie solara si eoliana marcheaza cel mai bine pozitia dominanta in acest domeniu al Germaniei.

Programul de sustinere a productiei de energie din surse regenerabile dezvoltat in urma cu 14 ani isi arata in mod evident roadele in aceasta perioada.

Accentul pus pe eliminarea treptata a centralelor nucleare, dupa tragicul incident de la Fukushima, din 2011, a fost o miscare temerara a Angelei Merkel, dar incununata de succes, considera reporterii publicatiei Bloomberg.

La aceasta ora, cea mai puternica economie europeana este alimentata in proportie de 25% din energie produsa din surse regenerabile. Un nivel de invidiat, raportat la cei 6,2% in Statele Unite si 4,8% in Franta.

Un puzzle gigantic

"Suntem intr-un proces gigantic de transformare a sistemului energetic din tara noastra. Energia regenerabila este un element dominant in mixul de energie livrata pe piata germana. Decizia celor de la EON este doar o piesa in acest puzzle", a precizat Jochen Flasbarth, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Nemtii sunt decisi sa isi consolideze rolul de lideri in piata productiei de energie din surse regenerabile fixand deja tinte ambitioase pentru deceniile urmatoare. Pana in 2035, 45% din energia livrata pe piata trebuie sa fie din surse alternative, in timp ce nivelul acesteia ar trebui sa creasca la 80% in 2050.

Cu estul Germaniei impanzit deja de turbine eoliene, guvernul german nu exclude sa impinga aceasta aventura energetica in Marea Nordului, unde curentii de aer se mentin stabili pe intreg parcursul unui an.

Capac pe centralele nucleare

In zilele ce au urmat incidentului de la Fukuyshima, Merkel a luat decizia sa inchida opt reactoare nuclare din tara, celelalte urmand sa isi inchida portile pana in 2020.

Nu doar energia nucleara este vizata de modificarea radicala a programului energetic german.

Saptamana aceasta se vor face publice si noile norme vizand limitele de emisii de carbon in care trebuie sa se incadreze producatorii de energie electrica consumatori de gaze si carbune.

Introducerea in piata a energiei din surse alternative a subminat pozitia producatorilor clasici de energie, insa subventiile acordate pentru dezvoltarea acestui sector au dus la cresterea pretului la energia electrica livrata populatiei.

In acest moment, conform Eurostat, Germania are al doilea cel mai mare pret la energia electrica livrata populatiei, din Uniunea Europeana.

Nemtii au platit pana acum 106 miliarde de euro din buzunar pentru a sustine dezvoltarea segmentului de energie verde. In 2015, efortul populatiei ar putea fi redus la doar 22 de miliarde, odata cu eliminarea unor subventii.

Chiar si cu aceste costuri, germanii au apreciat politica de mediu pusa in aplicare, conform ultimelor sondaje 71% dintre acestia apreciind decizia de inchidere areactorelor nucleare, in timp ce 67% dintre ei considera ca guvernul nu a facut tot ce ii statea in putere pentru a impulsiona productia de energie verde.

Companiile energetice isi fac deja planuri de readaptare la noile cerinte. Divizarea EON, prognozata pentru 2016, va scoate la iveala un producator de energie conventionala, un actor in piata globala a energiei si un segment al companiei ce se va ocupa strict de productia de energie din surse regenerabile.

"Indepartarea sectorului de productie din combustibili fosili de corpul principal al companiei este o strategie inteligenta pentru o firma orientata catre viitor", considera Patrick Graichen, seful Agora Energiewende.

Schimbari energice

VatenfallAB, o companiei detinuta de statul suedez, a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa renunte la termocentralele pe carbune din Germania, concentrandu-se asupra dezvoltarii segmentului de productie din surse regenerabile. Alte companii s-au reprofilat de asemenea pe productie de energie verde, codasi ramanand doar cei de la RWE AG, care opereaza in continuare pe lignit, unul dintre cei mai poluanti combustibili.

Compania a emis deja un comunicat de presa anuntand ca nu are de gand sa urmeze modelul EON.

"Modelul EON ar trebui sa fie lectia de baza pentru RWE AG si pentru alte companii din domeniu", considera Elchin Mammadov, analist la Bloomberg Intelligence, luand in calcul similitudinile existente intre cele doua companii.

Pana si industria auto a fost luata in calcul in politicile de mediu ale guvernului de la Berlin.

Trecerea pe masini electrice este un deziderat impus de guvernanti, 2014 aducand pe piata 17 noi modele, in timp ce anul viitor alte 12 tipuri de masini electrice urmeraza sa fie produse in Germania.

Visul Angelei Merkel de a avea pe strazi in 2020 peste un milion de vehicule electrice pare totusi irealizabil, din moment ce guvernul german a lichidat subventiile pentru achizitionarea unui astfel de autoturism.

In cursul anului trecut, doar 7.600 de masini electrice s-au vandut in Germania.

Acest amanunt nu ii incurca insa pe guvernantii berlinezi: "EON este prima companie care a tras concluziile odata cu schimbarile survenite in lumea resurselor energetice", sustine vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#EON energie regenerabila, #inchidere electrocentrale combustibili fosili , #Stiri Companii