BNR: Firmele romanesti, discriminate negativ fata de cele straine

Duminica, 26 Martie 2017, ora 12:00
1320 citiri
BNR: Firmele romanesti, discriminate negativ fata de cele straine
Foto: Ziare.com

BNR atrage atentia ca firmele romanesti se plang ca sunt discriminate negativ, din partea statului, fata de cele straine.

"Balanta de putere in economie dupa provenienta actionariatului va continua cel mai probabil sa se dezechilibreze in favoarea firmelor cu capital actionar majoritar strain.

Pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice, fiscale si de stabilitate financiara, este nevoie in economie de o balanta echilibrata de putere intre cele doua tipuri de firme", se arata in studiul "Pregatiti pentru viitor? O noua perspectiva asupra economiei Romaniei".

Acesta este realizat de trei specialisti ai Directiei de Stabilitate Financiara si Gestiune a Riscurilor din Banca Nationala - Florian Neagu, Florin Dragu si Adrian Costeiu, potrivit Ziarului Financiar.

Autorii impart companiile romanesti in trei categorii, incluse in evolutia economiei din perioada 1994-2015.

Este vorba despre "veteranii de putere" - peste 50 de mii de firme care au mai mult de 15 ani vechime, cu crestere continua a cifrei de afacerii, valorii si numarului de angajati; companiile de elita ale Romaniei - aproape 12 mii de firme, care sunt cele mai productive; firmele de stat, care sunt intreprinderi cu rol strategic, chiar daca mai au doar 4 la suta din economie.

Toate aceste firme, incluse in "masa critica", au nevoie de interventia autoritatilor publice, pentru ca unele dintre vulnerabilitatile cronice sa fie remediate, iar companiile respective sa contribuie in mod decisiv la accelerarea cresterii economice.

Companiile din aceste trei categorii au o concurenta reprezentata de firme ce au un comportament mai lax in ce priveste plata obligatiilor fiscale.

Studiul mai arata ca, pe baza evolutiei din ultimele doua decenii, este putin probabil ca Romania sa ajunga curand la un nivel de dezvoltare apropiat de cel al zonei euro.

"Planul ca economia Romaniei sa devina o forta regionala sunt nerealiste, in conditiile in care firmele romanesti nu au reusit sa treaca granita in mod direct, ci indirect prin relalizarea de exporturi", mai precizeaza autorii studiului. ...citeste mai departe despre "BNR: Firmele romanesti, discriminate negativ fata de cele straine" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#studiu BNR firme romanesti, #studiu BNR firme Romania, #firme romanesti discriminate firme straine , #Stiri Companii